Головна Новини Терапія та сімейна медицина Вживання канабісу може викликати шкідливі лікарські взаємодії

16 грудня, 2021

Вживання канабісу може викликати шкідливі лікарські взаємодії

Вживання канабісу може викликати шкідливі лікарські взаємодії

Нове дослідження вчених з Університету штату Вашингтон (США) передбачає, що вживання канабісу разом з іншими лікарськими засобами може супроводжуватися значним ризиком шкідливої взаємодії.

Дослідники вивчили канабіноїди (групу речовин, що містяться в рослині канабіс) та їх основні метаболіти, що виявляють у крові споживачів канабісу. Було з’ясовано, що ці речовини впливають на два сімейства ферментів, які допомагають метаболізувати широкий спектр ліків, що призначаються при різних станах. У результаті таких взаємодій можуть зменшуватися позитивні ефекти ліків, а їх негативні ефекти навіть можуть посилитися через надмірне накопичення в організмі, викликаючи такі побічні ефекти, як токсичність і випадкове передозування.

Також дослідники дійшли висновку, що якщо людина має захворювання нирок чи приймає один або кілька препаратів, які метаболізуються переважно нирками, а також курить марихуану, це може погіршувати функцію нирок та мати довгострокові наслідки.

На думку дослідників, лікарі повинні знати про потенційну можливість токсичності або відсутності реакції при прийомі пацієнтами канабіноїдів, оскільки у людей похилого віку, які приймають ті чи інші лікарські засоби, застосування канабіноїдів або лікарської марихуани може негативно вплинути на їхнє лікування.

«Прийом канабіноїдів або марихуани може полегшити ваш біль, але може зробити інший препарат, який ви приймаєте, більш токсичним, і це збільшення токсичності може означати, що ви не зможете продовжувати приймати цей препарат», – зазначила одна з авторів дослідження Шамема Насріна, аспірантка Коледжу фармації Університету штату Вашингтон.

Хоча необхідно провести додаткові дослідження, автори одним із перших висновків вважають те, що важливо дотримуватися обережності при використанні канабісу з іншими ліками, які відпускаються за рецептом.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5888-cannabis-use-could-cause-harmful-drug-interactions