Головна Новини Терапія та сімейна медицина Стрес призводить до надмірного споживання алкоголю в жінок, але не у чоловіків

16 грудня, 2021

Стрес призводить до надмірного споживання алкоголю в жінок, але не у чоловіків

Стрес призводить до надмірного споживання алкоголю в жінок, але не у чоловіків

Нове дослідження вчених із Державного університету Арізони (США), яке має важливе значення для розуміння статевих відмінностей у споживанні алкоголю, показало, що стрес спонукає жінок до надмірного споживання алкоголю.

Деякі люди мають намір випити один або два алкогольні напої та припинити пити, тоді як інші будуть продовжувати, поки вистачає сил та напоїв. Це порушення контролю над вживанням алкоголю є одним із ранніх індикаторів розладів, пов’язаних зі споживанням алкогольних напоїв, і одним із тригерів порушення цього контролю є стрес.

Дослідження проводилося у спеціальній лабораторії, створеній для імітації бару з барменом, барними стільцями та жвавими розмовами. У ньому взяли участь 105 жінок та 105 чоловіків. Вони були рандомізовані у різні групи, одні з яких зазнавали стресової ситуації, а інші – ні. Потім одна половина учасників отримала алкогольний напій, еквівалентний трьом коктейлям, а інша – трьом безалкогольним напоям. Після цього всім учасникам було надано необмежений доступ до алкогольних напоїв із бару протягом 90 хвилин.

Дослідницька група визначила, яку кількість алкоголю випили учасники (за загальною кількістю випитих напоїв та за вмістом алкоголю в крові, у повітрі, що видихається).

Стресова ситуація призвела до більшого споживання алкоголю у всіх учасників дослідження. Натомість чоловіки, які спершу випили алкоголь, а потім зазнали впливу стресу, випили більше, ніж чоловіки, які перед стресовою ситуацію отримали безалкогольний напій. А ось для жінок не мало значення, чи був перший випитий напій алкогольним, чи ні: стрес у будь-якому разі спричинив пияцтво.

«Те, що жінкам потрібен стрес для того, щоб випити лишку, а чоловікам – просто поштовх, коли алкоголь вже «є на борту», показує, наскільки важливим є цей тип досліджень, – зазначає провідний автор роботи Джулі Паток-Пекхем. – Результати вживання алкоголю не однакові для чоловіків та жінок, і ми не можемо продовжувати використовувати моделі, розроблені для чоловіків, щоб допомогти жінкам».

Дослідження опубліковано у журналі «Psychology of Addictive Behaviors».

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211213181537.htm