Головна Новини Терапія та сімейна медицина Фізичні вправи корисні для людей із предіабетом

23 грудня, 2021

Фізичні вправи корисні для людей із предіабетом

Фізичні вправи корисні для людей із предіабетом

Активний спосіб життя з великою кількістю фізичних вправ допомагає людям із предіабетом нормалізувати рівень глюкози в крові протягом багатьох років і таким чином відтермінувати або навіть запобігти цукровому діабету 2 типу.

Дослідження предіабетичного способу життя, яке проводилося у 8 відділеннях Німецького центру досліджень діабету, продемонструвало, що людям із предіабетом із групи підвищеного ризику була корисною модифікація способу життя щодо збільшення активності. Результати опубліковані у журналі «Diabetes».

Більше фізичних вправ та здорове харчування допомагають багатьом людям із предіабетом нормалізувати рівень глюкози в крові та уникнути розвитку діабету 2 типу. Однак не всі отримують користь від звичайного втручання у спосіб життя. Нещодавні дослідження показують, що вже за попереднього періоду існують різні підтипи з різними профілями ризику. Тому вчені з Німецького центру досліджень діабету в рамках багатоцентрового рандомізованого контрольованого дослідження вивчали, чи отримують люди із предіабетом та високим ризиком вигоду від інтенсифікації втручання.

Модифікація способу життя тривала 12 місяців, а період подальшого спостереження становив ще два роки. Загалом 1105 осіб із предіабетом було обстежено у різних дослідницьких центрах у Німеччині та віднесено до фенотипу високого або низького ризику на підставі секреції інсуліну, чутливості до інсуліну та вмісту жиру в печінці. Завершили дослідження 82 % учасників.

Люди з високим ризиком були випадково розподілені для отримання звичайного втручання у спосіб життя відповідно до Програми профілактики діабету або більш інтенсивного втручання з подвоєною кількістю необхідних вправ. Результати показали, що більша кількість вправ, тобто інтенсивніший спосіб життя, допомагає людям із високим ризиком нормалізувати рівень глюкози в крові та покращити кардіометаболічні показники, тоді як звичайне втручання у спосіб життя було менш ефективним.

Таким чином, було виявлено, що модифікація способу життя, що базується на фенотипі ризику, дозволяє покращити профілактику діабету.

На думку вчених, для успішної профілактики необхідно виявляти пацієнтів із високим ризиком розвитку діабету та зосереджувати увагу на більш інтенсивному втручанні в їх спосіб життя.

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211220120652.htm