Головна Новини Терапія та сімейна медицина Споживання оливкової олії пов'язане зі зниженням загальної смертності

12 січня, 2022

Споживання оливкової олії пов'язане зі зниженням загальної смертності

Споживання оливкової олії пов'язане зі зниженням загальної смертності

В обсерваційному дослідженні понад 90 тисяч американських медичних працівників споживання навіть невеликої кількості оливкової олії було пов’язано зі зниженням загальної смертності.

Порівняно з чоловіками та жінками, які рідко або ніколи не споживали оливкову олію (найнижче споживання), ті, хто споживав більше 0,5 столової ложки на день або більше 7 г на день (найбільше споживання), мали на 19 % нижчий ризик смертності за 28-річний період спостереження, починаючи із середнього віку 56 років.

Більше того, порівняно з особами із найнижчим споживанням оливкової олії, в осіб із найбільшим споживанням було зафіксовано на 19 % нижчу смертність від серцево-судинних захворювань, на 17 % нижчий ризик смерті від раку, на 29 % нижчий ризик смерті від нейродегенеративних захворювань та на 18 % менший ризик смерті від респіраторних захворювань.

Дослідники підрахували, що заміна 10 г маргарину, вершкового масла, майонезу або молочного жиру на таку ж кількість оливкової олії на 8–34 % знижує ризик смерті від різних причин.

Дослідження докторки Марти Гуаш-Ферре із Гарвардської медичної школи (США) та її колег було опубліковано у Журналі Американського коледжу кардіології (Journal of the American College of Cardiology).

«Наші результати підтверджують поточні дієтичні рекомендації щодо збільшення споживання оливкової олії та інших ненасичених рослинних олій замість інших жирів для покращення загального здоров’я та довголіття», – підсумовують дослідники.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966366?src=