Головна Новини Терапія та сімейна медицина Більше не означає краще: надмірні кількості вітаміну D не впливають на ризик раку або серцево-судинних захворювань

14 січня, 2022

Більше не означає краще: надмірні кількості вітаміну D не впливають на ризик раку або серцево-судинних захворювань

Більше не означає краще: надмірні кількості вітаміну D не впливають на ризик раку або серцево-судинних захворювань

Згідно з новим рандомізованим контрольованим дослідженням, добавки вітаміну D не вплинули на захворюваність на рак або серйозні серцево-судинні події у літніх людей, які переважно вже мали достатній рівень вітаміну D.

Попередні дослідження показали, що недостатність вітаміну D пов’язана із більш високим ризиком майже всіх захворювань. Хоча докази про переваги добавок вітаміну D залишаються обмеженими: у трьох мета-аналізах, опублікованих у 2019 році, було повідомлено про постійне та значне зниження смертності від раку на 13 % у тих, хто отримував добавки вітаміну D.

У новому дослідженні вчені з Університету Східної Фінляндії оцінили вплив добавок вітаміну D3 на рак та серцево-судинну захворюваність у когорті із 2495 здоровими учасниками віком від 60 років та старше. Дослідники не виявили жодних відмінностей у захворюваності на рак, серцево-судинній патології та загальній смертності протягом 5 років між групами учасників, випадковим чином розподілених для прийому вітаміну D3 у дозі 1600 МО/добу (40 мкг/добу), 3200 МО/добу (80 мкг/добу) або плацебо.

Водночас на результати, які було опубліковано в «American Journal of Clinical Nutrition», може вплинути той факт, що більшість учасників мали достатній рівень вітаміну D на початковому етапі і, таким чином, під час дослідження отримували вищі за його рекомендовані дози.

Автори зауважують, що мала кількість суб’єктів із низькою концентрацією вітаміну D стала для них несподіванкою, але це, ймовірно, відображає досить успішну політику збагачення їжі вітаміном D у Фінляндії. Тож майбутні випробування мають бути зосереджені на залученні учасників із низьким статусом вітаміну D.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966333?src=