Головна Новини Терапія та сімейна медицина Алгоритм, що базується на частоті серцевих скорочень, дозволяє визначити стадію сну в домашніх умовах

28 січня, 2022

Алгоритм, що базується на частоті серцевих скорочень, дозволяє визначити стадію сну в домашніх умовах

Алгоритм, що базується на частоті серцевих скорочень, дозволяє визначити стадію сну в домашніх умовах

Дослідницька група Університетського медичного центру Утрехта (Нідерланди) з’ясувала, що визначення стадій сну на основі частоти серцевих скорочень забезпечує реальне рішення для оцінки сну, яку можна проводити вдома.

Це важливо тому, що лише близько 20 % людей, які мають проблеми зі сном, отримують належну діагностику та правильне лікування. Для ефективного вирішення проблеми потрібні монітори сну, які можна було б використати в домашніх умовах, а також алгоритми для надійної оцінки стадій сну.

Мета дослідження полягала у тому, щоб оцінити достовірність різних моделей для автоматичного визначення стадії сну. Автори тестували спеціальне програмне забезпечення автоматичної оцінки сну під назвою «Neurobit-HRV», засноване на фіксації частоти серцевих скорочень.

Результати перевірки з кількох баз даних продемонстрували високу і постійну точність. Це дозволило зробити висновок про те, що портативні електрокардіографи у поєднанні з алгоритмами визначення стадії сну є доступним методом моніторингу.

Результати показали, що ефективність алгоритму пов’язана із віком учасників, тому очікується додатковий збір даних за віковими групами.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967232?src=