Головна Новини Терапія та сімейна медицина Ендокринне товариство та інші організації просять FDA обмежити використання бісфенолу А

8 лютого, 2022

Ендокринне товариство та інші організації просять FDA обмежити використання бісфенолу А

Ендокринне товариство та інші організації просять FDA обмежити використання бісфенолу А

Ендокринне товариство разом із кількома іншими організаціями (Фонд захисту навколишнього середовища, Товариство з профілактики раку молочної залози тощо) та приватними особами (онкологами і токсикологами) подали петицію до Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) із проханням скасувати схвалення бісфенолу А через його небезпечність.

Ця хімічна речовина використовується для виготовлення пластикових виробів (харчових контейнерів, глечиків), а також як внутрішнє покриття деяких металевих виробів, через що невеликі кількості бісфенолу А можуть потрапити в їжу та напої.

Петиція посилається на звіт Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) під назвою «Переоцінка ризиків для здоров’я населення, пов’язаних із присутністю бісфенолу А у харчових продуктах», у якому узагальнюються дані, зібрані з 2013 року. У висновках звіту зазначається, що «дія бісфенолу А становить небезпеку для здоров’я всіх вікових груп». Особливі побоювання включають шкоду для імунної системи та репродуктивної системи чоловіків і жінок.

У своїй заяві експертка ендокринного товариства Хізер Патісаул з Університету Північної Кароліни (США) зазначила, що висновки звіту «надзвичайно тривожні та доводять, що навіть дуже низькі рівні впливу бісфенолу А можуть бути шкідливими та призвести до проблем із репродуктивним здоров’ям, підвищити ризик раку молочної залози, розладів метаболізму та поведінки».

Очікується, що протягом наступних кількох днів FDA ухвалить рішення щодо розгляду цього питання, тоді як прийняття остаточного рішення може зайняти шість місяців або більше.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/967972?src