Головна Новини Терапія та сімейна медицина Понад 40 вильотів здійснено в рамках експериментального проєкту з аеромедичної евакуації у січні 2022 року

9 лютого, 2022

Понад 40 вильотів здійснено в рамках експериментального проєкту з аеромедичної евакуації у січні 2022 року

Понад 40 вильотів здійснено в рамках експериментального проєкту з аеромедичної евакуації у січні 2022 року

Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що 42 медичні вильоти у Львівській та Київській областях було здійснено у січні в рамках проєкту з аеромедичної евакуації, що розпочався у 2021 році та втілюється спільно Міністерством охорони здоров’я і Міністерством внутрішніх справ.

Проєкт дає можливість оперативно транспортувати з віддалених районів тих, хто потребує спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги, а також своєчасно допомагати дорослим і дітям у невідкладному стані.

Також завдяки багатокомпонентності концепції єдиного аеромедичного простору шанс на повноцінне життя отримали пацієнти, які чекали на пересадку серця та печінки. Тричі за попередній місяць гелікоптери Національної поліції та літак ДСНС доставляли до Львова і Києва донорські органи, здійснивши перельоти з Вінниці, Рівного та Івано-Франківська.

Наразі МОЗ планує розширення експериментального проєкту з аеромедичної евакуації: цього року до нього мають долучитися як мінімум три регіони – Івано-Франківська, Одеська та Запорізька області.

У 2022 році на реалізацію концепції єдиного аеромедичного простору Міністерство охорони здоров’я планує перерозподілити понад 50,5 млн грн, що сприятиме забезпеченню рівного та своєчасного доступу всіх громадян України до якісної медичної допомоги, а також подальшому розвитку національної системи трансплантації.

У МОЗ України зазначили, що з вересня 2021 року в рамках проєкту аеромедичної евакуації було здійснено 106 вильотів: 56 у Київській області та 50 у Львівській.

 

Джерело: https://moz.gov.ua/article/news/ponad-40-vilotiv-zdijsneno-u-ramkah-eksperimentalnogo-proektu-z-aeromedichnoi-evakuacii-u-sichni-2022-roku