Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нирки, отримані від пацієнтів із COVID-19, безпечні для пересадки

1 червня, 2023

Нирки, отримані від пацієнтів із COVID-19, безпечні для пересадки

Нирки, отримані від пацієнтів із COVID-19, безпечні для пересадки

За статистикою, 2022-й став роком порятунку безлічі життів – було виконано понад 40 тисяч трансплантацій нирок. Основною перешкодою залишалася не лише імунна реакція реципієнта, а й нестача матеріалу для трансплантації.

На початку пандемії пацієнти з COVID-19 не вважалися потенційними живими чи померлими донорами, що призвело до зменшення обсягу трансплантацій. У цих умовах донорські нирки не використовували для операцій через можливі випадки передачі інфекції. Проте останнє дослідження від JAMA Network вказує на відсутність високих ризиків для реципієнта або його смерті. «Наше дослідження не показує підвищеного ризику відторгнення та ризику ниркової недостатності за використання нирок від COVID-19-позитивних донорів», - зазначає Тарек Альхамад, доктор медичних наук і один з авторів експерименту.

Головною метою розвідки була оцінка кореляції між використанням нирок від COVID-19-позитивних донорів і успішністю трансплантації. Нові відомості отримані в результаті ретроспективного дослідження даних національного реєстру трансплантологів США, у якому взяли участь 35 851 померлий донор і 71 334 нирки, а також 45 912 дорослих пацієнтів, яким пересадили нирки з березня 2020 року до березня 2023 року. Було виявлено: імовірність невикористання нирок від донорів із COVID-19 із часом зменшувалася, а позитивний результат на COVID-19 у донорів не був пов’язаний із гіршими результатами трансплантації протягом 2-х років після операції. Ці результати свідчать про те, що використання нирок від донорів з активною чи вилікуваною формою COVID-19 є безпечним у середньостроковій перспективі. На довгострокову перспективу також впливають вік, вага й анамнез як донора, так і реципієнта. Найпоширенішими ускладненнями є відторгнення органа, інфекції і сепсис, а також післяопераційні кровотечі.

Проблема нестачі донорських нирок усе ще гостро відчувається у XXI столітті, проте, як бачимо, використання органів від COVID-19-позитивних пацієнтів не демонструє більших ризиків для реципієнтів.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/992543