Головна Новини Терапія та сімейна медицина Третина пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу можуть мати приховані серцево-судинні захворювання

1 червня, 2023

Третина пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу можуть мати приховані серцево-судинні захворювання

Третина пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу можуть мати приховані серцево-судинні захворювання

До цього висновку дійшла Американська кардіологічна асоціація. Згідно з її дослідженням, одна третина таких пацієнтів у США мають підвищені рівні біомаркерів, що вказують на безсимптомні патології. Помірні підвищення цих молекул можуть свідчити про анатомо-фізіологічні зміни у серці і, як наслідок, більший ризик ішемічної хвороби, серцевої недостатності та інсультів.

До згаданих маркерів належать тропонін Т і натрійуретичний пептид. Тропонін – складний білок, який бере участь у процесі діяльності серцевого м'яза, регулює його збудження та скорочення. Поява у крові цієї сполуки є показником ушкодження серцевого м'яза. Передсердний натрійуретичний пептид регулює об’єм циркулюючої крові завдяки зменшенню реабсорбції натрію в ниркових канальцях.

Діабет 2 типу впливає на насичення серця киснем і поживними речовинами, а високий рівень цукру в крові також може уражати нерви, які регулюють роботу всієї кровоносної системи. Окрім судин серця, змін зазнають і дрібні судини нирок, очей і нервової системи. Основними ознаками діабетичної кардіопатії є тахікардія у спокої, «фіксований пульс», ортостатична гіпотонія і безбольова форма ішемії. Часте порушення кальцієвого гемостазу через діабет має прямий вплив на збільшення опору судин, дефіциту АТФ як основного джерела енергії для клітин і зміну еритроцитів і тромбоцитів, що призводить до атипових показників в’язкості крові і збільшеної здатності до тромбоцитної агрегації.

«Біомаркери, проаналізовані в цьому дослідженні, є дуже потужними для систематичної класифікації пацієнтів на основі стану їхнього здоров’я. Більш регулярне вимірювання біомаркерів може допомогти нам зосередитися на лікуванні серцево-судинної профілактики для людей із діабетом 2 типу, які мають підвищений ризик», - зазначає Елізабет Селвін, одна з дослідниць. Результати були отримані внаслідок аналізу інформації, здобутої від понад 10 тисяч хворих на цукровий діабет. Третина (33,4 %) пацієнтів мала невиявлене захворювання серцево-судинної системи.

Це дослідження є одним із найперших, яке демонструє реальний стан здоров’я загальної популяції. Недоліком є відсутність точності в ідентифікації хвороби, тому необхідно проводити додаткові дослідження, аби визначити, чи може регулярне вимірювання цих біомаркерів зменшити ускладнення в популяції.

Отже, окрім дослідження традиційних факторів ризику (таких як рівень холестерину й високий тиск), скринінг згаданих маркерів є надзвичайно важливим для людей, які страждають від ЦД 2 типу.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20230531/One-third-of-adults-in-the-US-with-Type-2-diabetes-may-have-symptomless-cardiovascular-disease.aspx