Головна Новини Терапія та сімейна медицина Таурин – стратегія проти старіння

9 червня, 2023

Таурин – стратегія проти старіння

Таурин – стратегія проти старіння

Дефіцит таурину — поживної речовини, що виробляється в організмі та міститься в багатьох продуктах, — є рушійною силою старіння тварин, згідно з новим дослідженням, проведеним під керівництвом науковців із Колумбійського університету та за участю десятків учених старіння у всьому світі. Той самий експеримент також виявив, що добавки таурину можуть уповільнити процес старіння у черв’яків, гризунів і мавп та навіть подовжити тривалість здорового життя мишей середнього віку на 12 %.

                Таурин — амінокислота, що міститься в більшості білкових продуктів, які споживає людина, особливо в морепродуктах та м’ясі. Синтезується в організмі людини з амінокислот метіоніну та цистеїну; відіграє суттєву роль у процесі травлення і засвоєння жирів. Таурин уперше потрапив у поле зору науковців під час їхніх попередніх досліджень остеопорозу, які розкрили роль цієї амінокислоти в будівництві кісток. Приблизно водночас інші вчені виявили, що рівень амінокислоти корелює зі станом імунної системи, ожирінням і функціями нервової системи.

                Команда під керівництвом Віджай Ядави, генетика Колумбійського університету, почала з майже 250 14-місячних самок і самців мишей (приблизно 45 років у перерахунку на людський вік). Щодня дослідники годували половину з них таурином або контрольним розчином. Наприкінці експерименту було виявлено, що амінокислота збільшує середню тривалість життя на 12 % у самок і на 10 % у самців. Для мишей це означало три-чотири додаткові місяці життя, що еквівалентно приблизно семи чи восьми людським рокам. Дослідження показало, що таурин пригнічує вікове збільшення ваги у самок мишей (навіть у менопаузі), підвищує витрати енергії, покращує м’язову витривалість і силу, позитивно впливає на поведінку, схожу на депресію та тривогу, знижує резистентність до інсуліну і серед інших переваг сприяє оновленню імунної системи.

                На клітинному рівні таурин покращив багато функцій, які зазвичай гіршають із віком: добавка зменшила кількість «клітин-зомбі» (старі клітини, що мають загинути, але натомість залишаються та виділяють шкідливі речовини), збільшила виживання після дефіциту теломерази, збільшила кількість стовбурових клітин, присутніх у деяких тканинах (які можуть допомогти їм загоїтися після пошкодження), покращила роботу мітохондрій, зменшила пошкодження ДНК і збільшила здатність клітин сприймати поживні речовини.

                У другому дослідженні науковці перевіряли, чи реагує рівень таурину на втручання, яке, як відомо, покращує здоров’я: фізичні вправи. Науковці вимірювали рівень амінокислоти до та після того, як різні спортсмени та люди, які ведуть сидячий спосіб життя, закінчили виснажливе тренування на велосипеді. Незалежно від індивідуума, у всіх підвищився рівень таурину після фізичних вправ, що свідчить про те, що деякі переваги спортивних навантажень для здоров’я можуть бути отримані від збільшення рівня цієї сполуки.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257