Головна Новини Терапія та сімейна медицина Медичний канабіс – це «лікування, яке змінює життя» людей із синдромом Туретта

12 червня, 2023

Медичний канабіс – це «лікування, яке змінює життя» людей із синдромом Туретта

Медичний канабіс – це «лікування, яке змінює життя» людей із синдромом Туретта

Синдром Туретта – це розлад нервової системи, що характеризується наявністю хронічних моторних і голосових тиків (раптові, повторювані рухи або звуки, які важко придушити і які можна лише навчитися дещо утримувати). Австралійське дослідження, опубліковане в Еvidence Nejm, є першим і надійним із тих, яке доводить, що медичний канабіс ефективно лікує виснажливі наслідки синдрому Туретта. Симптоматичне лікування тиків включає лікарські засоби (наприклад, α2 - адренергічні агоністи або антагоністи дофаміну) і поведінкову терапію. Однак частина людей із синдромом Туретта й далі має мимовільні смикання через неадекватну відповідь або побічні ефекти нинішньої терапії. Тому необхідні ефективні методи лікування тиків із прийнятним профілем побічних симптомів.

Канабіноїди є біологічно вірогідною терапією завдяки своїй здатності модулювати ендоканабіноїдну систему. Основний рецептор у центральній нервовій системі – CB (cannabinoid receptor type 1 і 2), щільно зосереджений у базальних гангліях, які, як вважають, є патобіологічною причиною синдрому Туретта. По суті, стимуляція цих рецепторів посилює негерметичний фільтр, який перешкоджає утворенню мимовільних рухів і вокалізацій.

Тетрагідроканабінол (ТГК) є активною галюциногенною сполукою в коноплі, яка викликає сильний ефект, тоді як КБД (канабідіол) – непсихоактивна речовина. Обидва використовуються в медицині в Австралії. Хоча є добре відомі занепокоєння щодо побічних ефектів ТГК на когнітивні функції та психічне здоров’я, це дослідження демонструє, що обережне дозування ТГК у пероральній формі дуже добре переноситься відносно молодою групою пацієнтів. КБД зменшує психоміметичні ефекти ТГК за спільного застосування, тим самим покращує безпеку та профіль побічних ефектів лікування канабіноїдами. У результаті дослідження повідомлено про успішне використання набіксімолів, що містить ТГК:КБД у співвідношенні 1:1; упродовж 4 тижнів спостерігалося зменшення кількості тиків на 85 %.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-clinical-medicinal-cannabis-life-changing-treatment.html