Головна Новини Терапія та сімейна медицина Перспективи лікування хвороби Лайма: створення та успішність використання вакцин

12 червня, 2023

Перспективи лікування хвороби Лайма: створення та успішність використання вакцин

Перспективи лікування хвороби Лайма: створення та успішність використання вакцин

Хвороба Лайма, або Лайм-бореліоз, – інфекційне захворювання із групи бактеріальних зоонозів, яку спричиняє Borrelia burgdorferi. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Є другою за швидкістю зростання інфекційною патологією в США після ВІЛ-інфекції. Лікування включає комплекс заходів, у якому провідна роль відводиться етіотропній терапії.

                Ранні симптоми хвороби Лайма (такі як еритематозний висип, який поступово поширюється, або більш неспецифічні ознаки, серед яких утома, лихоманка, головний біль, легка ригідність потиличних м’язів, артралгія або міалгія) часто не помічаються або неправильно тлумачаться. Якщо захворювання не лікувати, воно може бути причиною більш серйозних ускладнень, що вражають суглоби (артрит), серце (кардит) або нервову систему. Медична потреба у вакцинації проти бореліозу неухильно зростає в міру того, як розповсюджується хвороба.

                Хоча багато лікарів і науковців зацікавлені у вакцині, багато буде залежати від того, наскільки ефективною виявляться розроблення від Pfizer під час клінічних випробувань і на практиці. Перевірка вимагає від учасників трьох щеплень і ревакцинації, що потребує значного часу та планування. Проблеми із клінічними випробуваннями нового препарату, який розробляють Pfizer і Valneva, означають, що вакцину VLA15 очікують для повного схвалення до 2026 року — на рік пізніше, ніж було заплановано. Для вироблення вакцини використовують алюмокалієвий галун; її вводять внутрішньом’язово. Дослідження проводиться у регіонах, де хвороба Лайма є ендемічною, і включає пацієнтів із минулою інфекцією Borrelia burgdorferi, а також добровольців, які раніше не хворіли. Випробування оцінюватиме дію VLA15 у дорослих і дітей віком від 5 років.

                Першу вакцину проти хвороби Лайма для людей, LYMErix, було вилучено у 2002 році після того, як продажі впали через колективний позов проти GlaxoSmithKline на тлі заяв про те, що щеплення спричиняли артрит. Перевагою нових розроблень є модернізований механізм дії: VLA15 працює, націлюючись на білок зовнішньої поверхні Borrelia burgdorferi. Вакцина блокує білок OspA, який дозволяє спіралеподібній бактерії покинути організм кліща й заразити людей, яких укусила комаха.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-vaccines-lyme-disease.html