Головна Новини Терапія та сімейна медицина Новий біомаркер - медицина на крок ближче до лікування розсіяного склерозу

14 червня, 2023

Новий біомаркер - медицина на крок ближче до лікування розсіяного склерозу

Новий біомаркер - медицина на крок ближче до лікування розсіяного склерозу

Через десять років після того, як учені Каліфорнійського університету в Сан-Франциско визначили безрецептурний антигістамінний засіб для лікування розсіяного склерозу (РС), дослідники розробили підхід для вимірювання ефективності препарату у відновленні мозку. Команда на чолі з лікарем-науковцем Арі Гріном і нейробіологом Джоном Чаном уперше визначила клемастин як потенційну терапію розсіяного склерозу й використала МРТ-сканування для вивчення впливу препарату на мозок 50 учасників клінічного дослідження. Ефективність клемастину для лікування нейродегенеративних захворювань полягає в його здатності до відновлення мієліну – ізоляційної оболонки, яка оточує нервові волокна. Вплив відбувається на диференціацію стовбурових клітин. Утрата захисного шару спричиняє затримку нервових сигналів, що призводить до слабкості і спастичності, втрати зору, уповільнення когнітивних функцій та інших симптомів.

                Регенерація мієліну є нереалізованою терапевтичною метою за лікування РС. Залишається невизначеність щодо оптимальних методів оцінювання терапевтичної ефективності та біомаркерів візуалізації, необхідних для вимірювання і підтвердження відновлення оболонки. У мозку вода, що потрапила в пастку між тонкими шарами мієліну навколо нервових волокон, не може рухатися так само вільно, як вода, що є між нейронами. Ця унікальна властивість мієліну дала змогу експертам із візуалізації розробити методику порівняння різниці в рівнях мієліну до та після введення препарату за допомогою вимірювання так званої мієлінової води або її співвідношення до загального вмісту води в мозку. Використовуючи фракцію мієлінової води як біомаркера, дослідники виявили, що вона збільшилася в першій групі після того, як учасники отримали препарат, і продовжувала збільшуватися навіть після припинення прийому клемастину.

                Механізм дії препарату полягає в селективному блокуванні Н1-рецепторів гістаміну, а також блокуванні М-холіно- та серотонінових рецепторів. Отримані дані підтверджують результати попереднього дослідження з тими ж 50 пацієнтами, які виявили, що ліки від алергії зменшують затримку передачі нервових сигналів і потенційно можуть полегшувати симптоми захворювання.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-medication-reverse-multiple-sclerosis-brain.html