Головна Новини Терапія та сімейна медицина Націлювання на бактерії - провідний шлях лікування ендометріозу

15 червня, 2023

Націлювання на бактерії - провідний шлях лікування ендометріозу

Націлювання на бактерії - провідний шлях лікування ендометріозу

Хоча ендометріоз є поширеним захворюванням, яке трапляється в 15 % жінок репродуктивного віку, механізми, що лежать в основі виникнення патології, до кінця невивчені. Хвороба вражає кожну десяту жінку віком від 15 до 49 років. Цей розлад може спричинити проблеми зі здоров’ям на все життя, у тому числі різкий тазовий біль і навіть безпліддя. Хоча його можна лікувати за допомогою гормональної терапії та хірургічної резекції, ці процедури нерідко призводять до побічних ефектів, рецидивів і значного впливу на вагітність.

Дослідницька група з Вищої медичної школи та iGCORE в Університеті Нагоя (Японія) виявила, що використання антибіотиків для націлювання на Fusobacterium зменшує розвиток уражень, пов’язаних з ендометріозом. Цей рід анаеробних бактерій спричиняє кілька людських хвороб, зокрема фузоспірохетозний фарингіт, періодонтит, синдром Лем'єра і деякі тропічні виразки шкіри. У людей вони становлять істотну частку бактерій мікрофлори кишечнику і знайдені в різних частинах травного тракту. Fusobacterium були виявлені у слизовій оболонці матки та ендометріальних ураженнях у понад половини пацієнтів. Початковий висновок команди полягав у тому, що білок під назвою трансгелін (TAGLN) часто підвищувався у хворих. Це не дивно, оскільки ця молекула пов'язана із процесами, які важливі для розвитку хвороби. Оскільки фактор активації TAGLN вивільняється макрофагами, природною протизапальною реакцією та клітинами імунної регуляції організму, це доводить, що макрофаги активуються у відповідь на згаданий рід бактерій. Як бачимо, вісь Fusobacterium-TAGLN часто порушується при ендометріозі.

Лікування антибіотиками значною мірою запобігало виникненню патологій та зменшувало кількість і вагу встановлених уражень у лабораторних тварин. Дані дослідження підтверджують механізм патогенезу через інфекцію Fusobacterium. Ерадикація цієї бактерії за допомогою негормональної антибіотикотерапії може бути підходом до лікування ендометріозу в жінок, які мають позитивний результат на фузобактеріальну інфекцію, і їх можна легко ідентифікувати за допомогою вагінального мазка або мазка з матки.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add1531