Головна Новини Терапія та сімейна медицина Дослідники демонструють загоєння хронічних ран за допомогою скла

16 червня, 2023

Дослідники демонструють загоєння хронічних ран за допомогою скла

Дослідники демонструють загоєння хронічних ран за допомогою скла

Хронічні рани, головним чином пролежні, венозні виразки на ногах і діабетичні виразки на стопі, виснажують глобальні служби охорони здоров’я та залишаються основною причиною неефективного одужання хворих. Дослідники з Університету Бірмінгема продемонстрували, що срібло зберігає антимікробну дію довше, коли ним імпрегнують «біоактивне скло», і вони вперше показали, як ця перспективна комбінація забезпечує більш тривалий антимікробний захист ран, ніж звичайні методи.

Багатовидові біоплівки, які складаються зі щільно агрегованих колоній бактерій, є у великій кількості в хронічних ранах. Дослідження виявили, що понад 60 % зразків хронічних ран містили ці інфекційні скупчення. Це пов’язано з ідеальними умовами росту біоплівки, такими як загибель еукаріотичних клітин і некроз тканин, спричинений гіпоксією або аноксією тканини, які бактерії можуть споживати. Інфекції біоплівки є причиною хронічного запалення та погіршення реепітелізації і виробництва грануляційної тканини.

Біоактивне скло — це цілий унікальний клас синтетичних біоматеріалів, виготовлених із силікону, які вже кілька років використовуються для кісткової пластики. Давно відомо, що срібло запобігає або зменшує ріст біоплівок у відкритих ранах, і лікування на основі срібла стає більш популярним, оскільки воно ефективне проти багатьох стійких до антибіотиків штамів. Ці антимікробні властивості залежать від того, що срібло залишається в іонній формі, тому воно може проникати через клітинні стінки бактерій і порушувати їхній життєвий цикл, але іони срібла або наночастинки в ранових пов’язках схильні до трансформації в сульфід або хлорид срібла, що може зменшити антимікробну активність і перешкоджати успіху лікування. Оскільки хлорид срібла більш імовірно утворюється за підвищення температури та часу, антимікробна активність іонів, що містять срібло, значно залежить від тривалості витримки та умов зберігання.

Науковці досліджували вплив біоактивного скла, покритого іонним сріблом, на біоплівки, утворені Pseudomonas aeruginosa, стійкою до багатьох лікарських засобів, яка легко утворює скупчення бактерій та є поширеною причиною інфекції у хронічних ранах. Це дослідження показало, що спеціальні методи підготовки, зберігання та застосування можуть мінімізувати перетворення іонів срібла у хлорид і так зберегти антимікробну активність.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-chronic-wound-glass.html