Головна Новини Терапія та сімейна медицина Неінвазивне виявлення пухлин мозку за допомогою вітаміну В9

16 червня, 2023

Неінвазивне виявлення пухлин мозку за допомогою вітаміну В9

Неінвазивне виявлення пухлин мозку за допомогою вітаміну В9

Як відомо, В9, або фолієва кислота, активно впливає на кровотворення і стимулює утворення формених елементів крові. Також фолати (похідні сполуки вітаміну) забезпечують синтез ДНК і РНК та їхню правильну роботу. За нестачі В9 порушуються процеси синтезу та оновлення від ушкоджень нуклеїнових кислот, що згубно впливає на всі клітини організму, а особливо на ті, що швидко діляться (сперматозоїди, ембріональні тканини, кров, кістковий мозок, шкіра, епітелій слизових оболонок). Особливо важливу роль фолієва кислота грає у процесі метилювання. До ділянки ДНК, яка цього потребує, приєднується метильна група від фолатів, що створює механічну перешкоду для реплікації.

Радіофармацевтичні препарати на основі В9 можна використовувати в позитронно-емісійній томографії (ПЕТ) для виявлення рецепторів фолієвої кислоти в пухлинах мозку. Відкриття цих рецепторів та потенціалу їх використання щодо пухлин головного мозку є новим і важливим у цій галузі. Робота опублікована в журналі Frontiers in Immunology.

Дослідження пов’язане з гліомами, які є групою пухлин головного мозку, що походять із гліальних клітин, нормальні функції яких включають забезпечення нейронів поживними речовинами, формування загальної структури мозку, ізоляцію та виявлення мертвих нейронів або патогенів. Гліоми становлять більшість усіх пухлин головного мозку. Було виявлено, що новоутворення містять підвищену кількість експресії фолатних рецепторів, порівнюючи з прилеглою тканиною мозку. Це явище спостерігалося як на експериментальних моделях, так і на зразках пухлин людини. До цього відкриття присутність рецепторів фолієвої кислоти та їхня підвищена наявність у гліомах не були визнані, і тому вони ще не використовувалися ні для візуалізації, ні для лікування. Через потребу в синтезі ДНК не дивно, що багато різних агресивних ракових клітинних ліній мають надмірну експресію цих рецепторів, щоби сприяти підвищенню рівня споживання фолієвої кислоти.

Крім того, можливість точніше відобразити контури пухлини або виявити вторинні дрібніші злоякісні утворення може бути корисною для результатів лікування пацієнтів. Це допоможе із плануванням терапії, хірургічним втручанням, контролюватиме успішність операції та навіть знизить імовірність рецидивів, що виникають через наявність злоякісних клітин, які залишилися.

Джерело: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2023.1145473/full