Головна Новини Терапія та сімейна медицина Глобальні наслідки західної дієти та її вплив на громадське здоров’я

19 червня, 2023

Глобальні наслідки західної дієти та її вплив на громадське здоров’я

Глобальні наслідки західної дієти та її вплив на громадське здоров’я

Західна дієта — це сучасна модель харчування, яка характеризується високим споживанням високооброблених продуктів, очищених злаків, червоного м’яса, напоїв із високим умістом цукру, цукерок, солодощів, смаженої їжі, традиційних продуктів тваринного походження, молочних продуктів із високим вмістом жиру та продуктів із високим вмістом фруктози.

Як і всі ссавці, сучасна людина спадково пристосована до середовища предків, що зумовило її генетичний профіль. Запровадження землеробства і тваринництва близько 10 000 років тому призвело до глибоких змін у харчуванні та способі життя людей ХХІ століття. Проблема полягає в тому, що ці зміни відбулися занадто нещодавно в еволюційному часовому масштабі, щоби геном людини міг адаптуватися, що призвело до розбіжності між нашою стародавньою біологією та сучасними моделями існування. Крім того, варто зазначити, що молочні продукти, злаки, рафінований цукор, рафінована рослинна олія та алкоголь становлять 72,1 % від загального щоденного споживання калорій населенням Сполучених Штатів – цей тип їжі був рідкісним у харчуванні стародавніх людей.

Було доведено, що західна дієта змінює епігенетику та експресію генів через зміни у доступності поживних речовин, гормональних рівнях, постачанні кофакторів для експресії генів, транскрипційних факторах, клітинних сигнальних шляхах, метилюванні ДНК. Західна дієта також змінює мікробіом кишечника, спричиняючи зміни в експресії його генів, що згодом впливає на імунні та запальні реакції. На додаток до браку антиоксидантів, присутніх у західних харчових продуктах, ця дієта часто містить багато прооксидантних сполук, які збільшують вироблення вільних радикалів і, як наслідок, посилюють окислювальний стрес у всьому організмі. Часте споживання насичених жирів, обробленої їжі та рафінованого цукру було пов’язане зі стійким запаленням низької інтенсивності. Було показано, що західна дієта підвищує рівень запальних біомаркерів, деякі з яких включають С-реактивний білок, інтерлейкін 6 (IL-6) і фактор некрозу пухлини α (TNF-α). Дієти з високим вмістом жиру, такі як західна, спричиняють підвищення рівня ЛПНЩ і зниження рівня ЛПВЩ, що призводить до ендотеліальної дисфункції. Змінена функція ендотелію може сприяти запальним процесам, а також підвищувати ризик різних патологічних процесів, у тому числі розвиток емболії, кальцифікати, стеноз і крововиливи.

Замінивши продукти з високим вмістом жиру та цукру, які часто трапляються в західній дієті, фруктами, овочами, бобовими, горіхами і цільнозерновими продуктами, можна зменшити запалення та, як наслідок, запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Незважаючи на, здавалося б, просте вирішення цієї проблеми, є багато соціально-економічних чинників, які заважають багатьом людям дотримуватися більш здорового харчування.

Джерело: https://www.news-medical.net/news/20230618/Research-reveals-devastating-impact-of-Western-diet-on-human-health.aspx