Головна Новини Терапія та сімейна медицина Стоншення кори пов’язане із вживанням алкоголю в підлітковому віці

20 червня, 2023

Стоншення кори пов’язане із вживанням алкоголю в підлітковому віці

Стоншення кори пов’язане із вживанням алкоголю в підлітковому віці

У дитячому та підлітковому віці мозок зазнає інтенсивного розвитку й особливо сприйнятливий до згубного впливу алкоголю. Відповідно до результатів нещодавнього дослідження, проведеного у Фінляндії, у молодих людей, які почали зловживати алкоголем у підлітковому віці, спостерігається менша товщина кортикальної сірої речовини та змінена передача нервових імпульсів. Висновки були опубліковані в Alcohol: Clinical and Experimental Research.

Це перша розвідка, яка вивчає зв’язок між товщиною сірої речовини та нейропередачею. Дослідження включало 26 молодих людей, у яких в анамнезі відмічалось вживання алкоголю, та 21 особу в контрольній групі, які вживали мало алкоголю або взагалі не вживали його. Термін спостереження за учасниками дослідження становив 10 років, вік учасників від 13-18 років до 25 років. Зміни в об’ємі сірої речовини досліджували за допомогою магнітно-резонансних зображень головного мозку, а кортикальну активність – шляхом одночасної транскраніальної магнітної стимуляції та електроенцефалографії.

У підлітків, які активно вживали алкоголь, дослідники спостерігали нижчу середню товщину сірої речовини в кількох ділянках мозку, а також більший середній потенціал N45, порівнюючи з підлітками, які вживали мало або зовсім не вживали алкоголю. Потенціал N45 відображає активність гальмівної системи ГАМК і збудливої глутаматної нейромедіаторної системи. У групі, яка зловживала алкоголем, менша товщина сірої речовини була пов’язана з підвищеним потенціалом N45, особливо в лобовій і тім’яній частках. Лобова частка містить більшу частину дофамінчутливих нейронів кори головного мозку. Останні пов'язані з винагородою, увагою, короткочасною пам'яттю, плануванням та мотивацією. Тім'яна частка інтегрує сенсорну інформацію з різних джерел: просторове відчуття, обробка мови, відчуття дотику. Збільшений N45 саме в цих ділянках підтверджується ще тим, що в дорослих людей, які зловживали алкоголем, часто трапляються когнітивні дисфункції, проблеми з відчуттям свого тіла в просторі, асоціальна поведінка (як наслідок розладів дофамінергічної системи).

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/acer.15119