Головна Новини Терапія та сімейна медицина Прискорення епігенетичного віку як наслідок несприятливих подій дитинства

20 червня, 2023

Прискорення епігенетичного віку як наслідок несприятливих подій дитинства

Прискорення епігенетичного віку як наслідок несприятливих подій дитинства

Дослідження під керівництвом Файнберзької школи медицини Північно-Західного університету, Чикаго, вивчало зв’язок несприятливого досвіду дитинства зі змінами прискорення епігенетичного віку. Епігенетичний вік залежить не від змін у послідовності ДНК, а від перетворень у фенотипі або експресії генів.

Несприятливий досвід дитинства (НДД) – випадки насильства, жорстокого поводження, нехтування, порушення безпеки та нестабільності в сім’ї, які більшість дітей відчуває в якийсь момент до досягнення 18 років. Побічні ефекти від НДД накопичуються у формі дози-відповіді, водночас ті, хто відчувають більше такого стресу, мають гірші негативні наслідки для здоров’я.

Науковці використали дані дослідження ризику розвитку коронарних артерій у молоді (CARDIA), спочатку розробленого для вивчення чинників, що сприяють розвитку серцево-судинних захворювань. CARDIA розпочали з базового оцінювання в 1985 році та провели вісім наступних обстежень протягом 30 років. В аналізі використовувалися дві точки часу спостереження CARDIA: 2015 рік, який включав анкету НДД, і 2020 рік.

П'ять вимірювань на основі метилювання ДНК, пов'язаних із біологічним старінням і довгостроковим здоров'ям, були виконані на Y15 і Y20. Епігенетичні маркери учасників із чотирма або більше НДД порівнювали з тими, хто мав їх менше. Наявність чотирьох і більше прикладів НДД постійно асоціювалася із прискоренням епігенетичного віку. Профілювання метилювання ДНК також показало відставання біологічного віку від епігенетичного.

PhenoAA, GrimAA та DunedinPACE є маркерами, пов’язаними із запаленням. У сукупності ці результати свідчать про те, що НДД може бути пов’язаний зі збільшенням епігенетичного віку через шляхи з порушенням клітинних властивостей та імунітету, запаленням і дисфункціями ендокринної системи внаслідок впливу токсичного стресу в дитинстві. Ця інформація може бути корисною для майбутніх втручань, спрямованих на зменшення або пом’якшення шкідливих епігенетичних результатів.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2805934