Головна Новини Терапія та сімейна медицина Новий погляд на патогенез і лікування хвороб, спричинених Klebsiella pneumoniae

21 червня, 2023

Новий погляд на патогенез і лікування хвороб, спричинених Klebsiella pneumoniae

Новий погляд на патогенез і лікування хвороб, спричинених Klebsiella pneumoniae

Всесвітня організація охорони здоров’я неодноразово попереджала, що поява та поширення мультирезистентних мікроорганізмів, широко відомих як супербактерії, може призвести до наступної хвилі катастроф у сфері охорони здоров’я. Klebsiella pneumoniae є супербактерією, адже спричиняє безліч захворювань: пневмонію, гнійні абсцеси печінки й селезінки, інфекції сечостатевої системи, плеврити, гайморити, перикардити та ін. Ще у 2017 році дослідницька група на чолі із професором кафедри мікробіології, членом Державної ключової лабораторії хімічної біології та відкриття ліків Чень Шенг виявила новий генетичний варіант Клебсієли, а саме гіперрезистентну та гіпервірулентну CR-hvKР, яка є причиною невиліковних і смертельних інфекцій навіть у здорових людей.

Після кількох років інтенсивних розвідок дослідницька група зробила значний прорив у своїх зусиллях щодо окреслення патогенного механізму дії CR-hvKP та розробки ефективних підходів до лікування. Для прикладу, вчені визначили, якими шляхами збудник спричиняє цитокіновий шторм, при розвитку якого сигнальні молекули можуть індукувати неконтрольовану активацію імунних клітин хазяїна, що зрештою може перерости в септичний шок. Наступні експерименти показали, що гальмування початку цитокінового шторму може значно знизити смертність серед інфікованих пацієнтів. Дослідницька група вивчила терапевтичну цінність нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), таких як ацетилсаліцилова кислота (АСК), і виявила, що АСК може пригнічувати початок цитокінового шторму в інфікованих мишей.

АСК, відома як аспірин, широко використовується при лікуванні легкого та помірного болю й запалення. Застосування аспірину може ефективно пригнічувати інфільтрацію запальних клітин у легенях та різко сповільнювати вироблення цитокінів, зменшуючи ймовірність септичного шоку у пацієнта. Це вперше, коли було виявлено, що НПЗП можна використовувати для лікування інфекції CR-hvKP. Такого роду відкриття дають важливу інформацію про створення нових підходів до лікування захворювань, спричинених супербактерією. Дослідницька група вивчала використання комбінації АСК і різних антибіотиків у процесі лікування цієї інфекції та виявила, що терапевтичний ефект аспірину можна ще більше посилити шляхом додавання до терапії ефективного протимікробного засобу.

Команда успішно ідентифікувала препарат під назвою зидовудин, який може діяти синергічно з антибіотиком рифампіцином для ліквідації CR-hvKP. Перевага виявлення нових антимікробних сполук завдяки перепрофілюванню препаратів полягає в тому, що ці ліки не потребують тривалого процесу розроблення та схвалення. Очікується, що комбінацію зидовудин/рифампіцин можна використовувати разом із НПЗП для лікування небезпечних для життя інфекцій CR-hvKP.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41392-023-01490-9