Головна Новини Терапія та сімейна медицина Перспективи синтетичного препарату для лікування серцевих аритмій

22 червня, 2023

Перспективи синтетичного препарату для лікування серцевих аритмій

Перспективи синтетичного препарату для лікування серцевих аритмій

Уперше руксолітиніб був схвалений для медичного використання в Сполучених Штатах у 2011 році, в Європейському Союзі – у 2012 році. Він застосовується для лікування раку крові та кісткового мозку, а також захворювань шкіри, серед яких атопічний дерматит. Руксолітиніб є першим схваленим фармакологічним засобом для лікування репігментації у пацієнтів із вітиліго. У новому дослідженні, опублікованому 21 червня 2023 року в Science Translational Medicine, вчені з Університету Джона Гопкінса та Чиказького університету виявили, що руксолітиніб ефективно пригнічує CaMKII, протеїнкіназу, пов’язану із серцевими аритміями. Було досліджено понад 4 тисячі схвалених препаратів, які експресують фермент.

CaMKII, або кальцій і кальмодулінзалежна протеїнкіназа II, має вирішальне значення для кардіоміоцитів, адже підтримує баланс кальцію. Активація CaMKII сприяє швидким змінам серцевої діяльності, зокрема ініціює реакцію «бий або біжи» в організмі. Надмірна активація цієї сполуки може призвести до порушення функції серця та загибелі клітин, що, зі свого боку, призводить до аритмії. Також CaMKII задіяна в мозковій діяльності, де вона, як вважають, відіграє ключову роль у навчанні та пам’яті завдяки запуску фосфорилювання низки білків постсинаптичного нейрона. Цей факт спричинив сповільнення розробки інгібіторів ферменту для лікування аритмії через побоювання, що вони можуть вплинути на когнітивні функції.

Використовуючи біосенсори високої чутливості, дослідники провели скринінг низки препаратів у кількості 4475 одиниць, щоб перевірити вплив схвалених сполук на культивовані кардіоміоцити людини. Це дало можливість ідентифікувати п’ять раніше невідомих інгібіторів CaMKII: руксолітиніб, барицитиніб, силмітасертиб, креноланіб і абемацикліб. Найефективнішим в інгібуванні активності CaMKII на клітинних і мишачих моделях CaMKII-керованих аритмій виявився руксолітиніб. Для запобігання поліморфній катехоламін-індукованій шлуночковій тахікардії, вродженій причині зупинки серця у дітей, було достатньо 10-хвилинного застосування препарату. Важливим є те, що миші, які отримували руксолітиніб, не виявили жодних несприятливих когнітивних ефектів, коли їх тестували за допомогою завдань на пам’ять і навчання.

Марк Андерсон, керівник дослідницької групи, припустив, що нові препарати для лікування захворювань серця на основі руксолітинібу можна застосовувати кількома способами. Один із можливих варіантів він назвав «пігулкою в кишені», який полягає в тому, що на ранніх стадіях фібриляції передсердь люди можуть час від часу приймати ліки, коли виникають симптоми. Є докази того, що інгібування CaMKII під час серцевого нападу може запобігти відмиранню серцевого м’яза, тому служби швидкої допомоги потенційно могли б використовувати такий препарат як частину стандартної практики.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-repurposed-drug-cardiac-arrhythmias.html