Головна Новини Терапія та сімейна медицина Новий препарат може вповільнити розвиток стійкості до антибіотиків

26 червня, 2023

Новий препарат може вповільнити розвиток стійкості до антибіотиків

Новий препарат може вповільнити розвиток стійкості до антибіотиків

Команда дослідників із Медичного коледжу Бейлора активно працює в пошуках рішень глобальної проблеми стійкості бактерій до антибіотиків, яка спричинила майже 1,3 мільйони смертей у 2019 році. Розвиток резистентності випереджає впровадження нових протимікробних засобів. У журналі Science Advances повідомляється про деквалінію хлорид (DEQ), який у лабораторних культурах і на тваринних моделях продемонстрував значне зниження здатності бактерій розвивати стійкість до антибіотиків, що може пролонгувати ефективність останніх.

У цьому дослідженні вивчали лікарські засоби, які могли б запобігти або уповільнити розвиток стійкості Escherichia coli до двох антибіотиків під час дії третього – ципрофлоксацину (другого за рівнем призначення у США). Стійкість спричинена новими генними мутаціями, які виникають у бактерії під час інфекції. Команда виявила, що DEQ знижує швидкість утворення нових геномних змін у мікроорганізмів.

Бактерії з мутаціями стійкості до антибіотиків можуть проявляти вірулентність у присутності ципрофлоксацину. Це дослідження показало, що у тварин з інфекцією, які отримували антибіотик, мікроорганізми активують генетичний мутаційний процес, викликаний стресом. Прагнучи запобігти розвитку резистентності до антибіотиків, дослідники перевірили 1120 препаратів, схвалених для використання, щодо їх здатності послаблювати основну реакцію бактеріального стресу, що протидіє виникненню мутацій і призводить до резистентності.

«Ми виявили, що DEQ задовольняє обидві вимоги. Разом із ципрофлоксацином він знижує розвиток мутацій», — повідомив перший автор Інь Чжай. Фторхінолони зв’язують та інактивують бактеріальну топоізомеразу II типу всередині реакції, яка вбиває клітини через дволанцюгові розриви ДНК. Ципрофлоксацин індукує мутагенез, який є причиною бактеріальної резистентності. DEQ пригнічує активацію Escherichia coli на стрес, який сприяє спричиненому антибіотиком мутагенному ремонту розриву ДНК. «Крім того, ми досягли цього ефекту уповільнення мутацій за низьких концентрацій DEQ, що є багатообіцяючим для пацієнтів. Необхідні майбутні клінічні випробування, щоб оцінити здатність DEQ уповільнювати резистентність бактерій до антибіотиків у пацієнтів», — зазначає дослідник.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adg0188