Головна Новини Терапія та сімейна медицина Успіхи в лікуванні анемії за хронічного лімфолейкозу

5 липня, 2023

Успіхи в лікуванні анемії за хронічного лімфолейкозу

Успіхи в лікуванні анемії за хронічного лімфолейкозу

У людей із мієлодиспластичним синдромом (МДС), відносно доброякісною формою хронічного лімфолейкозу, організм виробляє занадто мало функціональних клітин крові. Лише в Німеччині щороку у близько 4000 людей діагностують МДС. При цьому захворюванні порушується здоровий еритропоез, що може призвести до анемії, інфекцій і підвищеного ризику кровотеч. МДС високого ризику характеризується швидким прогресуванням, тяжкими проявами та часто переходом до гострого лейкозу.

У пацієнтів із категорії низького ризику МДС зазвичай не розвиваються загрозливі життю стани, натомість вони часто страждають від легкої до помірної анемії внаслідок браку зрілих і функціональних еритроцитів. Основними проявами цього типу анемії є зниження працездатності та сильна втома, що серйозно погіршує якість життя хворих. Зазвичай найбільш ефективний спосіб лікування такого виду анемії – регулярні переливання крові. Певна частина пацієнтів отримує користь від лікування епоетином альфа — наразі єдиним стандартом лікування — до або на додаток до переливання крові. Однак через певні біологічні особливості епоетин альфа не підходить для всіх пацієнтів, й ефект зазвичай є нетривалим.

Проміжні дані мультицентрового дослідження, отримані групою вчених Лейпцизького університету на чолі з професором Уве Платцбекером, свідчать про те, що у порівнянні зі стандартним лікуванням луспатерцепт може підвищити рівень гемоглобіну в пацієнтів із МДС і допомогти їм уникнути переливання крові. В ході дослідження проаналізовано дані 147 учасників розвідки, які отримували луспатерцепт, і 154 учасників, які були віднесені до групи епоетину альфа. Метою дослідження було уникнути переливання крові протягом 12 тижнів і підвищити рівень гемоглобіну принаймні на 1,5 пункти. Значно більша кількість пацієнтів, які отримували лікування луспатерцептом (загалом 59 %), досягла первинної кінцевої точки. Для порівняння, у групі епоетину альфа результату було досягнуто лише у 31 % пацієнтів.

Луспатерцепт — це рекомбінантний злитий білок, отриманий із рецептора активіну людини типу IIb (ActRIIb), пов’язаного з імуноглобуліном G. Він зв’язує ліганди надродини TGF (трансформуючий фактор росту бета) для зменшення передачі сигналу SMAD, що призводить до посиленого дозрівання еритроцитів.

Джерело: https://www.lifetechnology.com/blogs/life-technology-medical-news/researcher-reach-milestone-in-the-treatment-of-anemia-in-chronic-lymphocytic-leukemia