Головна Новини Терапія та сімейна медицина Перспективи препарату цитизінікліну для лікування тютюнової залежності

13 липня, 2023

Перспективи препарату цитизінікліну для лікування тютюнової залежності

Перспективи препарату цитизінікліну для лікування тютюнової залежності

Куріння цигарок залишається основною причиною смерті в усьому світі, якій можна запобігти, але протягом майже двох десятиліть Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США не схвалило жодного нового препарату для припинення куріння. Є нагальна потреба в нових ліках для лікування тютюнокуріння, оскільки нинішні продукти не допомагають усім курцям кинути курити й можуть мати небажані побічні ефекти. Якщо схвалять цитизініклін, він може стати новим цінним варіантом лікування тютюнової залежності.

Цитизініклін (історично відомий як цитизин) — це природний рослинний алкалоїд, який вибірково зв’язується з нікотиновими рецепторами в мозку, що регулюють нікотинову залежність, зменшуючи бажання курити та тяжкість симптомів нікотинової абстиненції. Його механізм дії подібний до варенікліну, схваленого FDA засобу для відмови від куріння.

Рандомізоване клінічне дослідження, відоме як ORCA-2, досліджувало цитизиніклін на 810 дорослих добровольцях, які щодня курили та хотіли звільнитись від цієї звички. Це перша з двох фаз 3 клінічних випробувань, проведених Achieve Life Sciences, Inc., виробником препарату. В дослідженні ORCA-2 проводили порівняння ефективності препарату протягом 6 і 12 тижнів із плацебо з подальшим спостереженням до 24 тижнів. Основним показником результату було біохімічно підтверджене безперервне утримання від куріння протягом останніх 4 тижнів лікування. Зокрема, у 12-тижневій групі 32,6 % учасників, які застосовували цитизиніклін, проти 7 %, які застосовували плацебо, утримувалися від тютюнокуріння упродовж 9-12 тижнів. У 6-тижневій групі утримання становило 25,3 % для цитизинікліну проти 4,4 % для плацебо та продовжувалося від 3 до 6 тижнів. Учасники, які приймали цитизиніклін, відмічали швидке та тривале зниження потягу до куріння упродовж перших 6 тижнів лікування. Цитизин добре переносився учасниками, не повідомлялося про серйозні побічні ефекти, пов’язані з прийманням препарату, та низькі показники типових для такого роду препаратів побічних ефектів, зокрема нудоти і безсоння.

«Цитизініклін продемонстрував вражаючі результати як препарат для припинення куріння під час ретельних клінічних випробувань, у яких використовувався новий, науково обґрунтований режим дозування, а також більша тривалість лікування, ніж традиційно, — зазначає Ненсі Ріготті, професорка медицини Гарвардської медичної школи. — Цей засіб має потенціал, щоб допомогти багатьом людям кинути курити і у процесі цього зменшити величезну кількість передчасних смертей та інвалідності через куріння цигарок в усьому світі».

Джерело: https://www.massgeneral.org/news/press-release/first-large-us-clinical-trial-of-cytisinicline-finds-the-smoking-cessation-medication-effective-and-well-tolerated