Головна Новини Терапія та сімейна медицина В Україні стартував проєкт «Всетурбота. Медико-соціальна допомога вдома»

13 липня, 2023

В Україні стартував проєкт «Всетурбота. Медико-соціальна допомога вдома»

В Україні стартував проєкт «Всетурбота. Медико-соціальна допомога вдома»

В Україні розпочали роботу команди проєкту «Всетурбота. Медико-соціальна допомога вдома», створені агенцією One Health у рамках Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) і технічної допомоги Університетських клінік Женеви.

У межах ініціативи «Всетурбота» команди надають медичну та соціальну допомогу вдома маломобільним людям старшого віку, які живуть із важкими чи хронічними неінфекційними захворюваннями, та людям з інвалідністю. Наразі послуга надається у двох пілотних обєднаних територіальних громадах Рівненщини Здолбунівській та Демидівській.

Команди «Всетурботи» складаються з медсестри, соціального працівника, соціального робітника і водія, які виїжджають до людей додому та надають їм базовий догляд. Медсестра проводить огляд і оцінку стану клієнта, надає рекомендації щодо догляду. Соціальний працівник проводить кейс-менеджмент, визначає потребу у соціальній підтримці та надає її за необхідності. У разі потреби до виїздів додому залучають психолога та сімейного лікаря, а також видають засоби гігієни, медичного призначення і пересування.

Команди «Всетурботи» тісно співпрацюють із мобільними медичними командами «Діємо для здоров’я», закладами первинної медико-санітарної допомоги та соціального захисту у регіоні. Запити на послуги команди «Всетурботи» надходять від сімейних лікарів у громаді, установ соціального захисту та голів місцевих громад.

«Всетурбота» це не класична гуманітарна ініціатива. Ми прагнемо розвинути послугу «догляд вдома» на рівні громади. Після кількох візитів у віддалені райони Рівненщини ми зрозуміли, що доглядальникам як із кола рідних, так і соціальним працівникам не вистачає професійних навичок для надання якісної допомоги вдома. Тому ми плануємо провести навчання у пілотних громадах, щоб допомогти доглядальникам якнайкраще підтримувати людей, які потребують цієї допомоги», зазначає Наталя Ольберт-Сінько, керівна партнерка агенції One Health.

Протягом травня-червня 2023 року послугами ініціативи скористалися вже понад 3000 людей. З вересня 2023 року вона стартує також у Львівській, Дніпропетровській, Полтавській областях. Мета відпрацювати робочу модель послуги «догляд вдома» у чотирьох пілотних областях проєкту та масштабувати її на національному рівні.

Про Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я»

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт впроваджується на національному, регіональному (Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській і Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота із громадами). Детальніше на сайті та на Фейсбук-сторінці.