Головна Новини Терапія та сімейна медицина Фармакологічні новини України станом на липень 2023 року

14 липня, 2023

Фармакологічні новини України станом на липень 2023 року

Фармакологічні новини України станом на липень 2023 року

З початку місяця Україна зробила важливий крок уперед у фармакологічній науці. Пропонуємо ознайомитися з головними новинами.

МОЗ працює над розширенням критеріїв програми безкоштовного лікування спінальної м’язової атрофії. Рисдиплам – єдиний пероральний фармакологічний препарат для лікування СМА, який можна використовувати навіть удома. На сьогодні у програмі беруть участь 15 хворих, проте відомо ще про 45 пацієнтів із цим діагнозом в Україні. «Навіть під час війни держава знаходить можливості фінансувати та розширювати програми лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями. Не у всіх країнах Європи працюють подібні програми, адже вони вимагають величезного бюджету на реалізацію. Ми проводимо консультації з медичною та експертною спільнотою і залучаємо громадськість та організації пацієнтів до обговорення задля надання лікування ще ширшому колу пацієнтів», — зазначає Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоров’я.

13 липня було ухвалено законопроєкт про медичний канабіс, 268 депутатів підтримали Закон «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни». Для легалізації його необхідно ухвалити ще й у другому скликанні. МОЗ підтримує узаконення, адже вважає: ліки, створені на основі канабісу, ефективні для лікування хвороб Альцгеймера і Паркінсона, епілепсії, артриту, ревматизму та ін.

Між МОЗ і представниками фармацевтичного ринку було підписано меморандум, який уніфікував національну систему верифікації ліків. Одна з головних цілей підписання – боротьба із підробкою та обігом фальсифікованих препаратів. «Минулого року ми прийняли новий Закон «Про лікарські засоби», який гармонізує українське законодавство з нормативно-правовими актами Європейського Союзу та імплементує найкращі європейські практики регулювання фармацевтичної галузі. Впровадження національної системи верифікації ліків є одним із його компонентів, що спрямований на запобігання обігу фальсифікованих препаратів в Україні. Підроблені ліки – загроза здоров’ю та безпеці людей у всьому світі. Працюємо над тим, аби запобігти потраплянню фальсифікату до українського пацієнта», – зазначає міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Джерело: https://moz.gov.ua/