Головна Новини Терапія та сімейна медицина Метформін може сприяти здоровому старінню

24 липня, 2023

Метформін може сприяти здоровому старінню

Метформін може сприяти здоровому старінню

Дослідницька група Школи охорони громадського здоров’я Медичного факультету Університету Гонконгу (HKUMed) знайшла докази того, що метформін може сприяти здоровому старінню, аналізуючи дані когортного дослідження за участю понад 300 000 учасників європейського походження.

Метформін є препаратом першої лінії лікування діабету 2 типу. Усе більше доказів свідчить про те, що його фармакологічні ефекти виходять далеко за межі діабету і навіть можуть сприяти здоровому старінню. Тоді як попередні спостереження можуть бути непереконливими, клінічні випробування впливу метформіну на довголіття тривають, і деякі генетичні дослідження припускають, що препарат може мати захисну дію проти інших захворювань, пов’язаних зі старінням, таких як рак і хвороба Альцгеймера.

Молекулярний механізм дії метформіну повністю не вивчений. Окрім пригнічення вироблення глюкози в печінці, він підвищує чутливість до інсуліну, покращує периферичне захоплення глюкози, зменшує спричинене інсуліном пригнічення окислення жирних кислот і зменшує всмоктування глюкози зі шлунково-кишкового тракту. Також препарат пригнічує базальну секрецію гормону росту гіпофізом, адренокортикотропного гормону, фолікулостимулюючого гормону та експресію проопіомеланокортину, що частково пояснює його сенсибілізуючий ефект до інсуліну з різноманітною дією на тканини, включно з печінкою, скелетними м’язами, ендотелієм, жировою тканиною та яєчниками.

Дослідження включало 321 412 білих добровольців з UK Biobank. Вчені вивели показники старіння: фенотиповий вік, отриманий на основі біологічного віку, та дев’ять клінічних маркерів, а також довжину теломер лейкоцитів (LTL). Кінець кожної хромосоми нашого організму містить певну послідовність азотистих основ, яку називають теломерою. Вважається, що саме ці ділянки відповідають за загальне старіння організму й неможливість регенерувати нові клітини.

Дослідницька група виявила, що зниження глікованого гемоглобіну (HbA1c), викликане препаратом, було пов’язане із меншим фенотиповим віком і більшим LTL. Такі ефекти можуть бути частково зумовлені глікемічними властивостями метформіну. Отримані результати можуть випереджати результати випробування TAME (Targeting Aging with Metformin), першого в історії дослідження проти старіння, схваленого Управлінням із контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США, для оцінювання ролі метформіну в довголітті, яке перебуває на підготовчій стадії.

Джерело: https://www.thelancet.com/journals/lanhl/article/PIIS2666-7568(23)00085-5/fulltext