Головна Новини Терапія та сімейна медицина Фізики та лікарі розробляють нову безрадіаційну техніку візуалізації

27 липня, 2023

Фізики та лікарі розробляють нову безрадіаційну техніку візуалізації

Фізики та лікарі розробляють нову безрадіаційну техніку візуалізації

Такі методи візуалізації, як комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, позитронно-емісійна томографія та ультразвук, стали незамінними в медичному світі. Кожен метод не тільки відкриває унікальне уявлення про організм, але й дає змогу лікарям робити висновки про дефекти або функціональні процеси в тілі пацієнта.

Групі фізиків і лікарів із Вюрцбурзького університету ім. Юліуса Максиміліана вдалося створити ще одну безрадіаційну технологію візуалізації, готову до використання на людях, яка називається магнітно-порошковою візуалізацією (MPI). За допомогою портативного сканера, який вони розробили, можна, серед іншого, візуалізувати динамічні процеси в організмі людини, такі як кровотік.

Магнітно-порошкова візуалізація — це техніка, яка, як зрозуміло з назви, базується на прямій візуалізації магнітних наночастинок. Такі наночастинки не потрапляють в організм людини природним шляхом і повинні вводитися як маркери. «Як і у випадку з позитронно-емісійною томографією, яка базується на введенні радіоактивних речовин як маркерів, цей метод має велику перевагу в тому, що він чутливий і швидкий, без фонових сигналів від тканини чи кістки, що заважають дослідженню», — пояснює Фолькер Бер.

MPI базується не на виявленні гамма-променів від радіоактивного маркера, як-от позитронно-емісійна томографія, а на сигналі відповіді магнітних наночастинок на магнітні поля, які змінюються із часом. У цьому процесі намагніченість наночастинок спеціально маніпулюється за допомогою зовнішніх магнітних полів, завдяки чому можна виявити не тільки їх присутність, але і їхнє просторове положення в тілі людини.

Ідея MPI не нова. Ще у 2005 році компанія Philips змогла показати перші зображення цього нового підходу на невеликому демонстраторі, який, однак, міг знімати зразки розміром лише в кілька сантиметрів. Розробка пристроїв, придатних для обстеження людей, виявилася складнішою, ніж очікувалося, що призвело до великих важких і дорогих конструкцій. У 2018 році команда під керівництвом професора Фолькера Бера та Патріка Фогеля знайшла новий спосіб реалізації складних магнітних полів, необхідних для отримання зображень, у набагато меншій конструкції. У багаторічному дослідницькому проєкті вченим вдалося реалізувати нову концепцію в сканері MPI (інтервенційна магнітно-часткова візуалізація — iMPI), спеціально розробленому для втручання.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41598-023-37351-2