Головна Новини Терапія та сімейна медицина Розбудова телемедицини в Україні

28 липня, 2023

Розбудова телемедицини в Україні

Розбудова телемедицини в Україні

У липні цього року Верховна Рада підтримала в першому читанні Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування телемедицини». Він створений для розширення можливостей хворих у здобутті кращих медичних послуг завдяки досягненням телемедицини.

Зараз телемедицина в Україні набуває інтенсивного розвитку: До закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, поставлено близько чотирьох тисяч мобільних телемедичних апаратно-діагностичних комплексів, в областях розпочали роботу регіональні центри телемедицини, організовано телеконсультування за окремими напрямами й у рамках надання екстреної медичної допомоги тощо. На сьогодні працює 7 пілотних проєктів щодо надання послуг із застосуванням телемедицини — Teladoc Solo platform (США — Велика Британія), Rehabilitation Gaming System (Іспанія), Epiqar (США), System Carebits (Польща), Healthbot «Home Doctor» (Іспанія), телемедичні системи обробки медичних даних на базі штучного інтелекту Brainscan (Польща) та AIDOC (США). 

Для прикладу, за допомогою платформи Teladoc стають доступними онлайн-консультації вузьких спеціалістів. Узимку цього року ця можливість допомогла врятувати зір жінці у стані коми із вогнепальним пораненням ока. Лікарі провели консультацію із вузькими спеціалістами та визначились із тактикою ведення пацієнтки.

UA Mental Help — благодійний фонд, який надає психологічну допомогу та психосоціальну підтримку українцям. Сайт дає змогу безкоштовно отримати зазначені послуги. Зараз на платформі постійно працює приблизно 40 сертифікованих фахівців за напрямами когнітивно-поведінкової, гештальт-, психодинамічної терапії, позитивної психології. Також фахівці практикують інтегративний підхід, коли для глибшого пропрацювання проблеми поєднуються різні методи терапії.

Джерело: https://moz.gov.ua/