Головна Новини Терапія та сімейна медицина Ризик перелому стегна у м’ясоїдів, пескатаріанців і вегетаріанців

2 серпня, 2023

Ризик перелому стегна у м’ясоїдів, пескатаріанців і вегетаріанців

Ризик перелому стегна у м’ясоїдів, пескатаріанців і вегетаріанців

Згідно з результатами масштабного дослідження, люди, які дотримуються вегетаріанської дієти, стикаються із ризиком перелому стегна на 50 % частіше, ніж люди, які регулярно їдять м’ясо. Дослідники з Університету Лідса (Велика Британія) проаналізували дані 413 914 пацієнтів і дійшли висновку, що вегетаріанці стикаються із більшим ризиком перелому стегна, ніж м’ясоїди. Крім того, вчені визначили деякі фактори, які можуть піддавати вегетаріанців підвищеній небезпеці.

            У період між 2006 і 2010 роками учасники дослідження, які були частиною проєкту UK Biobank, надали інформацію про свій раціон. Їх класифікували на кілька категорій: звичайні м’ясоїди, які їдять м’ясо п’ять або більше разів на тиждень; випадкові м'ясоїди, які вживають м'ясо менше п'яти разів на тиждень; пескатаріанці, які їдять рибу, але не м'ясо; вегетаріанці, які можуть споживати молочні продукти, але не рибу чи м’ясо. Проаналізовано також лікарняні карти всіх учасників дослідження на предмет випадків перелому стегна до 2021 року включно.

 Хоча загальний ризик перелому стегна був невисоким, але для вегетаріанців він виявився більшим. Вчені з’ясували наступне:

  • Вегетаріанці мали на 50 % більший ризик, ніж звичайні м’ясоїди, незалежно від статі.
  • Не було достовірної різниці в ризику між випадковими та регулярними м’ясоїдами.
  • Пескатаріанці мали незначно більший ризик (8 %), ніж звичайні м’ясоїди, але це була несуттєва різниця.

Відмінності в ризиках між вегетаріанцями та м’ясоїдами є ймовірними через відмінності в харчуванні, антропометричних і гормональних чинниках, але залишаються недостатньо вивченими. Попередні дослідження повідомляють про менше споживання поживних речовин, необхідних для здоров’я опорно-рухового апарату, включаючи білок, вітаміни D і B12. Дослідження також повідомляють про нижчий індекс маси тіла й погіршення опорно-рухового апарату у вегетаріанців, включаючи мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) і силу м’язів. Крім того, виявили нижчі рівні інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1) у вегетаріанців, ніж у м’ясоїдів, потенційно через менше споживання білка; IGF-1 був позитивно пов'язаний із необхідними рівнями МЩКТ і обернено пов'язаний із ризиком перелому стегна.

Джерело: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02993-6