Головна Новини Терапія та сімейна медицина Будівництво першого в Україні Дому Рональда МакДональда

7 серпня, 2023

Будівництво першого в Україні Дому Рональда МакДональда

Будівництво першого в Україні Дому Рональда МакДональда

Ronald McDonald House Charities (RMHC) – це незалежна американська некомерційна організація, місія якої полягає у створенні, пошуку та підтримці програм, що безпосередньо покращують здоров’я і благополуччя дітей. RMHC має глобальну мережу представництв за трьома основними програмами: Дім Рональда МакДональда, Сімейна кімната Рональда МакДональда та Мобільна допомога Рональда МакДональда.

Існує понад 380 Домів Рональда МакДональда у 64 країнах. У них розміщуються сім’ї з госпіталізованими дітьми віком до 21 року (або 18 чи 26, залежно від Дому), які перебувають на лікуванні в найближчих лікарнях і медичних установах. Ці будинки розташовані неподалік від лікарень спеціального догляду, які необхідні для відновлення повного здоров’я дітей. Вони дають змогу сім’ям мати безкоштовно дах над головою і зосередитися на головному – здоров’ї своєї дитини.

2021 року МОЗ разом із Міністерством економіки України, «Охматдитом» і «Фундацією Дім Рональда МакДональда в Україні» підписали меморандум про спільне будівництво першого в країні Дому. А вже 1 серпня цього року Уряд прийняв розпорядження «Про погодження укладення договору про спільну діяльність між Національною дитячою спеціалізованою лікарнею “Охматдит” МОЗ України та Благодійною організацією “Фундація Дім Рональда МакДональда в Україні”». Дім площею майже 3500 м2 планують збудувати на території лікарні «Охматдит», в якій щорічно проходять лікування близько 20 000 дітей з усієї країни і здійснюють приблизно 10 000 операцій. У планах Фундації – обладнати в Домі 50 окремих кімнат, які зможуть забезпечити понад 18 000 безкоштовних комфортних ночівель на рік родинам поруч із дитиною.

Окрім Домів, також існують так звані Сімейні кімнати (понад 280 кімнат у 28 країнах), що розміщуються всередині лікарень. Першу таку кімнату в Україні було відкрито у 2017 році. Наразі вони функціонують у лікарнях Києва, Львова, Сум, Вінниці та Харкова. Останню відкрили в Рівненській дитячій лікарні, де щороку отримують допомогу понад 10 000 пацієнтів. Кімнати дають змогу сім’ям залишатися поруч зі своїми дітьми, а також відпочити та розслабитися в досить напруженій ситуації. У цих номерах сім’ї мають безпечний простір, щоби перекусити, подрімати та прийняти душ.

Джерело: https://moz.gov.ua/