Головна Новини Терапія та сімейна медицина 18 захворювань за 1 годину – новий швидкий тест крові

22 серпня, 2023

18 захворювань за 1 годину – новий швидкий тест крові

18 захворювань за 1 годину – новий швидкий тест крові

Міжнародна група під керівництвом дослідників з Імперського коледжу Лондона розробила і підтвердила діагностичний підхід, здатний одночасно виявляти та розрізняти 18 інфекційних або запальних захворювань, включно зі стрептококом групи B, респіраторно-синцитіальним вірусом і туберкульозом. Використовуючи один зразок крові, тест дає змогу клініцистам діагностувати причину лихоманки на основі особливого шаблону генів, які «вмикаються» або «вимикаються» організмом у відповідь на конкретні захворювання. Хоча поточні тести за деяких умов можуть тривати кілька годин, днів або навіть тижнів, тест, що ґрунтується на цьому підході, міг би забезпечити результат менш ніж за 60 хвилин.

Більшість існуючих діагностичних тестів зосереджено на виявленні патогенів, таких як тести латерального потоку (LFT) на SARS-CoV-2, ВІЛ і грип або посів крові для підтвердження наявності бактерій або грибів. LFT може дати позитивний чи негативний результат лише для однієї з можливих причин захворювання, а посів крові може зайняти 72 години або більше, щоб отримати надійні результати.

У цьому дослідженні вивчали підхід, зосереджений на виявленні моделі експресії генів пацієнта в крові, яка виникає у відповідь на специфічні інфекції та запальні стани. Використовуючи дані тисяч пацієнтів (у тому числі понад 1000 дітей із 18 інфекційними або запальними захворюваннями), команда вперше змогла визначити, які ключові гени «вмикалися» або «вимикалися» у відповідь на низку захворювань. Згодом було застосовано машинне навчання, аби визначити, які моделі експресії генів відповідають конкретним хворобам і патогенам, зосередившись на панелі зі 161 гена для 18 станів. Цю панель було додатково перевірено на когорті із 411 педіатричних пацієнтів, які були госпіталізовані із сепсисом або важкими інфекціями (що представляють 13 із 18 захворювань), при яких експресія генів була зафіксована за допомогою аналізу крові, та діагнози були встановлені з використанням поточних клінічних методів.

Науковці підкреслюють одну потенційну перевагу їхнього підходу, яка може допомогти швидко діагностувати респіраторні захворювання, такі як бактеріальна пневмонія або туберкульоз, хоча аналіз крові на збудника може бути неефективним (оскільки патоген міститься в легенях, а не у крові). Тест ґрунтується на аналізі й тому все ще може виявити «молекулярний підпис» у крові пацієнта завдяки експресії генів.

У рамках міжнародного багатопартнерського дослідження наступним кроком є випробування цього тесту на тисячах пацієнтів у лікарнях Європи, Африки та Азії. На цьому етапі оцінюватиметься новий підхід у порівнянні зі стандартними методами діагностики та те, наскільки це змінить процес прийняття клінічних рішень.

Джерело: https://www.cell.com/med/fulltext/S2666-6340(23)00194-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666634023001940%3Fshowall%3Dtrue