Головна Новини Терапія та сімейна медицина Клітинна терапія, яка відновлює пошкодження рогівки за допомогою власних стовбурових клітин пацієнта, демонструє позитивні результати у першій фазі клінічних випробувань

22 серпня, 2023

Клітинна терапія, яка відновлює пошкодження рогівки за допомогою власних стовбурових клітин пацієнта, демонструє позитивні результати у першій фазі клінічних випробувань

Клітинна терапія, яка відновлює пошкодження рогівки за допомогою власних стовбурових клітин пацієнта, демонструє позитивні результати у першій фазі клінічних випробувань

Команда дослідників із Mass Eye and Ear (Бостон, США) повідомляє про результати першої фази випробування революційного лікування стовбуровими клітинами під назвою «культивована аутологічна трансплантація лімбальних епітеліальних клітин» (CALEC), яка була визнана безпечною та такою, що добре переноситься в чотирьох пацієнтів зі значними хімічними опіками ока.

У людей, які отримали хімічні опіки та інші травми очей, може розвинутися дефіцит лімбальних стовбурових клітин, незворотна втрата клітин тканини, що оточує рогівку. У цих пацієнтів спостерігається втрата зору, вони відчувають постійний біль і дискомфорт в ураженому оці. Без цих клітин і здорової поверхні ока пацієнти не можуть пройти трансплантацію штучної рогівки – стандарт реабілітації зору.

Згідно з даними дослідження, опублікованого 18 серпня в Science Advances, пацієнти, за якими спостерігали протягом року, продемонстрували успіхи – двоє змогли пройти трансплантацію рогівки, інші повідомили про значне покращення зору без додаткового лікування. Хоча дослідження першої фази було розроблено для визначення попередньої безпеки, ці результати вважають багатонадійними.

За допомогою CALEC стовбурові клітини зі здорового ока пацієнта виділяються із використанням біопсії, а потім вирощуються на трансплантаті в Інституті раку Дана-Фарбер. Через два-три тижні трансплантат CALEC повертається у Mass Eye and Ear і трансплантується в око із пошкодженою рогівкою.

За словами авторів, незважаючи на численні дослідження, що описують підхід до використання аутологічних стовбурових клітин протягом останніх 25 років і подібні методи, які застосовуються в Європі, жодна дослідницька група США не розробила виробничий процес і тести контролю якості, які відповідали б вимогам Управління з контролю за продуктами й ліками США. Дослідники завершують наступний етап клінічного випробування на 15 пацієнтах CALEC, за якими вони спостерігають протягом 18 місяців, щоби краще визначити загальну ефективність процедури.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adg6470