Головна Новини Терапія та сімейна медицина 2D-кодування за системою ЄС і щеплення на базі аптек

7 вересня, 2023

2D-кодування за системою ЄС і щеплення на базі аптек

2D-кодування за системою ЄС і щеплення на базі аптек

«Цьогоріч МОЗ та представники фармацевтичного ринку уклали меморандум щодо впровадження національної системи верифікації лікарських засобів. Також планується створення Національної організації з верифікації лікарських засобів. У 2024 р. є намір, власне, запустити саму систему, а через 2 роки – під’єднати до неї користувачів», – повідомляють представники Міністерства.

Аби протистояти загрозі потрапляння фальсифікованих ліків у легальний ланцюг поставок, Європейський парламент випустив Директиву про фальсифіковані ліки. Вона спрямована на підвищення безпеки пацієнтів, зобов’язуючи власників реєстраційних посвідчень і виробників запровадити систему, яка запобігає потраплянню фальсифікованих ліків у легальний ланцюжок постачання. Європейська система перевірки лікарських засобів (EMVS) має гарантувати автентичність ліків шляхом наскрізної перевірки.

Для виключення фальсифікованих препаратів з аптек буде застосовано 2D-кодування. Відтепер фармацевтичні компанії мають друкувати двовимірний код на упаковці лікарського препарату. Фармацевт повинен просканувати цей код перед виданням ліків і перевірити автентичність через систему. Також кожний препарат має містити засіб проти завчасного відкриття упаковки.

Окрім цього, на сайті Верховної Ради України з’явився Проєкт Постанови «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики». Згідно із ним, аптеки та фармацевти залучатимуться до проведення щеплень. Якщо на базі аптеки є медичний кабінет, то навчені клінічні фармацевти або фармацевти-косметологи мають право виконувати щеплення. Проведення профілактичних щеплень в умовах аптечних закладів дозволяється за наявності ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики шляхом відкриття медичного кабінету та ліцензії на провадження господарської діяльності із роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Виконувати щеплення зможуть фахівці, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації та володіють правилами організації і технікою проведення щеплень, а також навичками надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Джерело: https://www.apteka.ua/