Головна Новини Терапія та сімейна медицина Смертність, пов’язана із підвищенням температури навколишнього середовища, може зрости уп’ятеро до кінця цього століття

8 вересня, 2023

Смертність, пов’язана із підвищенням температури навколишнього середовища, може зрости уп’ятеро до кінця цього століття

Смертність, пов’язана із підвищенням температури навколишнього середовища, може зрости уп’ятеро до кінця цього століття

Якщо загальна температура підвищиться на 3 градуси за Цельсієм (37,4 градуси за Фаренгейтом) вище середніх значень, а міста не розширять свою наявну інфраструктуру охолодження, світ може очікувати уп’ятеро більше смертей, пов’язаних із температурою на рік, показує нове дослідження. Адаптація міст до підвищення температури, насамперед через значно розширений доступ до кондиціонування повітря, може сповільнити цю тенденцію на 28 %.

Відповідно до дослідження, опублікованого в GeoHealth, зростання чисельності населення США та збільшення частки населення віком 75 років і старше зумовлює нарощування кількості смертей від спеки та холоду. Наслідки зміни клімату самі по собі мало сприяють загальній смертності через вплив температури на здоров’я у Сполучених Штатах загалом, доки не буде перетнуто 3-градусний поріг.

Тепліші зими зменшують кількість смертей, пов’язаних із застудою, але зростання смертності через надмірну спеку компенсує їх. Дослідження передбачає, що цей баланс збережеться доти, поки середні загальні температури не перевищать 3 градуси за Цельсієм, точки перелому, коли можна очікувати, що смертність, пов’язана зі спекою, швидко зросте. Якщо нинішні викиди вуглецю продовжуватимуться безконтрольно, ця переломна точка може бути досягнута до кінця століття.

Дослідження спиралося на дані зі 106 міст США, приблизно 65 % населення США, із 1987 до 2000 року, і виявило в середньому 36 444 смерті, пов’язані зі зміною температури за рік: 4819 від спеки та 31 625 від холоду. Орієнтовно 75 % людей, які постраждали від спеки чи холоду, були старше 75 років, і ця група становила лише 5 % населення протягом періоду дослідження.

Джерело: https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2023GH000799