Головна Новини Терапія та сімейна медицина Затверджено проєкт бюджету на 2024 рік: на які зміни очікує сфера охорони здоров’я

19 вересня, 2023

Затверджено проєкт бюджету на 2024 рік: на які зміни очікує сфера охорони здоров’я

Затверджено проєкт бюджету на 2024 рік: на які зміни очікує сфера охорони здоров’я

«Прогноз фінансування державного бюджету на 2024 р. передбачає зниження дефіциту державного бюджету до 20,4 % ВВП (у 2023 р. – 27 % ВВП). Погашення державного боргу заплановано в обсязі 606,5 млрд грн, у тому числі внутрішнього – 421,6 млрд грн та зовнішнього – 184,9 млрд грн», – зазначає Міністерство фінансів України. 15 вересня було схвалено проєкт держбюджету на 2024 рік. Сфера охорони здоров’я отримає на 24,4 млрд гривень більше, ніж торік, і загальна сума становитиме понад 201 млрд гривень. Окрім цього, змін зазнають і соціальні мінімуми: мінімальна заробітна плата з 1 січня 7100 гривень, з 1 квітня – 8000. Погодинна оплата також зросте: з 1 січня – 42,6 гривні, з 1 квітня – 48. Підвищиться прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць до 2920 грн з 1 січня (+12,8 %).

«Безпека і оборона – безперечний пріоритет у проєкті держбюджету-2024. Видатки закладені на рівні не менше, аніж цього року. Збільшуємо фінансування розвитку ОПК та закупівлю дронів. Соціальна сфера, підвищення соціальних стандартів, підтримка ветеранів, фінансування освіти та медицини – також серед головних пріоритетів Уряду. Все це враховує основні орієнтири майбутньої Української доктрини Президента України», – повідомляє Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Понад 83 млн грн використають для збільшення видатків програми розширеного скринінгу новонароджених. 90 млн гривень виділяється на розширення програми реімбурсації щодо відшкодування вартості ліків, які використовують для терапії психічно-поведінкових порушень. 300 мільйонів – для оновлення медзакладів спроможної мережі, а саме надкластерних, кластерних, загальних ЗОЗ, надавачів первинної та екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. 500 млн використають для покращення системи реагування на надзвичайні ситуації у сфері. На 100 мільйонів більше застосують для закупівлі медичних виробів для лікування різних видів травм, включно з бойовими. Регіональні центри, що здійснюють судово-медичні експертизи, для реформування отримають 1,4 млрд. Удвічі більше планується витратити на закупівлю оновленого медичного забезпечення. У бюджеті вперше враховано розбудову системи високоточної діагностики раку (ПЕТ дослідження) – 1,6 млрд грн. 9,4 млрд використають на централізовану закупівлю фармакологічної продукції і медичних виробів. Новим у проєкті на наступний рік є те, що вперше планується закупити слухові апарати з функцією налаштування із приближенням до місця проживання пацієнта (32, 1 млн гривень). 159 млрд використають для успішної реалізації Програми медичних гарантій, що на 16 млрд більше, ніж торік.

Джерело: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42796