Головна Новини Терапія та сімейна медицина Оновлення щодо реклами фармацевтичних засобів: на що чекати із жовтня?

29 вересня, 2023

Оновлення щодо реклами фармацевтичних засобів: на що чекати із жовтня?

Оновлення щодо реклами фармацевтичних засобів: на що чекати із жовтня?

Із 2 жовтня поточного року вступає в силу оновлений Закон «Про рекламу» від 30.05.2023. Основні оновлення викладено нижче.

Стосовно реклами на платформах спільного доступу (наприклад, YouTube або Facebook) визначено, що особа, яка розповсюджує програму чи користувацьке відео, що містять рекламу, зобов’язана в момент завантаження ідентифікувати відповідні програму чи відео як такі, що містять рекламу. Таким чином, користувацькі відео різних блогерів, якщо вони розповідають про лікарські засоби та отримали винагороду за розповсюдження цього відео, повинні ідентифікуватися як реклама. На такі види реклами поширюватиметься закон, як і на інші її види (телевізійна або через радіо).

Програми, які містять розміщення товару (продакт-плейсмент), повинні відповідати деяким вимогам: рекламодавець не має права впливати на зміст програми; такі програми та користувацький контент не повинні прямо заохочувати купівлю чи оренду товарів, зокрема шляхом розміщення спеціальних рекламних рекомендацій щодо цих товарів; такі програми та користувацький контент не повинні надавати надмірного значення товару, який розміщується.

Нагадаємо, з 21 вересня набув чинності Перелік безрецептурних ліків, які заборонено рекламувати. Цей список містить 513 препаратів, до найбільш популярних відносять: Аброл і Амброксол (діюча речовина – Амброксол), Анальгін, Асап/Аскофен/Аспірин/Кардіомагніл/Магнікор/Цитрамон (Ацетилсаліцилова кислота), Аффіда/Ібупром/Ібуфен/Нурофен (Ібупрофен), Барбовал, Бісакодил, Бронхолітин, Валокардин/Корвалол (барбітурати), Відеїн (вітамін Д), Вітамін А, Галазолін/Евказолін/Ксилоспрей/Мультигрип/Отривін/Тизин (Ксилометазолін), Гліцерин та гліцериновмісні препарати, Грипаут/Грипго/Ефералган/Комбіспазм/Панадол (Парацетамол), Дифлазон/Дифлюкан (Флуконазол), Кальцію глюконат, Лаферобіон (Інтерферон альфа), Лоперамід, Лоратадин, Називін/Назо краплі (Оксиметазолін), Нітрогліцерин, Панкреатин (мультиензимний комплекс), Ремавір (Римантадин), Рицинова олія, Сонміл (Доксиламін).

Джерело: www.apteka.ua