Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нобелівська премія-2023 з фізіології та медицини

3 жовтня, 2023

Нобелівська премія-2023 з фізіології та медицини

Нобелівська премія-2023 з фізіології та медицини

2 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів щорічної премії з медицини й фізіології. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман «за відкриття модифікації нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК вакцини проти COVID-19». Їх відкриття мали вирішальне значення для подолання пандемії, що почалася на початку 2020 року. Новаторські дослідження вчених не тільки докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою, а і сприяли швидким темпам розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час.

Протягом багатьох років премія з медицини увінчувала новаторські відкриття, такі як рентгенівське випромінювання, пеніцилін, інсулін і ДНК, а також нагороди за шкоду лоботомії та інсектицидні властивості ДДТ. Цьогоріч головними претендентами (на думку наукових репортерів) на здобуття нагороди були кілька дослідників: Каталін Каріко та Дрю Вайсман, Кеван Шоката, Станіслас Лейблер і Майкл Еловітц.

Кеван Шоката – американський біолог, який з’ясував, як блокувати ген раку KRAS, що лежить в основі третини ракових захворювань, включно з пухлинами легень, товстої кишки та підшлункової залози, які важко лікувати. На його думку, Т-клітинна терапія лікування раку і робота з мікробіомом людини є важливими напрямами розвитку сучасної доказової медицини. Станіслас Лейблер і Майкл Еловітц мали шанс на отримання премії за роботу над синтетичними генними ланцюгами, яка заснувала галузь синтетичної біології. Це дозволяє вченим переробляти організми, створюючи нові для тіла здібності. Але це поле дослідження може розглядатися як суперечливе, адже викликає певні етичні питання.

Список лауреатів Нобелівської премії з медицини за останні 5 років:

2022: шведський палеогенетик Сванте Паабо за відкриття геномів вимерлих гомінідів та еволюції людини.

2021: американський дует Девід Джуліус і Ардем Патапутян за відкриття шкірних рецепторів, що сприймають тепло та холод.

2020: американці Харві Альтер і Чарльз Райс разом із британцем Майклом Гоутоном за відкриття вірусу гепатиту С, що призвело до розробки чутливих аналізів крові та противірусних препаратів.

2019: Вільям Келін і Грегг Семенза зі США та Пітер Реткліфф із Британії за створення основи нашого розуміння того, як клітини реагують і адаптуються до різних рівнів кисню.

2018: імунологи Джеймс Еллісон зі США та Тасуку Хонджо з Японії за те, що з’ясували, як відпустити гальма імунної системи, аби вона могла ефективніше атакувати ракові клітини.

Джерело: https://www.nobelprize.org/