Головна Новини Терапія та сімейна медицина Законопроєкт № 7457: посилений контроль, друге читання та понад 800 правок

13 жовтня, 2023

Законопроєкт № 7457: посилений контроль, друге читання та понад 800 правок

Законопроєкт № 7457: посилений контроль, друге читання та понад 800 правок

Схвалено до другого читання Закон «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» та рекомендовано його до ухвалення. Для цього було опрацьовано понад 800 правок до Закону. Уперше про необхідність легалізації медичного канабісу й розвитку в державі галузі психологічної та фізичної реабілітації Володимир Зеленський висловився під час виступу в Парламенті влітку 2023 р.  Це надасть Україні потужний поштовх в успішному лікуванні багатьох захворювань. За допомогою ліків, створених на основі марихуани, можна впливати на перебіг епілепсії, хвороб Паркінсона та Альцгеймера, глаукоми, артриту, ревматизму, астми, розсіяного та бічного аміотрофічного склерозу, хореї Гентінгтона, психологічних патологій (депресія, безсоння, алкоголізм і супутній делірій, ПТСР, мігрень, розлади харчової поведінки, опіатна залежність) і навіть ракових захворювань.

«Законопроєкт № 7457 дозволить реалізувати право кожного пацієнта на медичну допомогу, полегшить біль і страждання мільйонам людей, покращить якість життя при багатьох захворюваннях і станах. Водночас йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу. До них застосовуватиметься такий самий суворий контроль, як і до наркотичних та психотропних ліків. Завдяки внесенню всіма суб’єктами всіх операцій із переміщення конопель та продуктів із них на всіх етапах обігу до електронної інформаційної системи, держава контролюватиме повний життєвий цикл рослини: від насінини до потрапляння до пацієнта», – говорить Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Для створення ліків на основі тетрагідроканнабінолу (ТГК) використовуватимуть зареєстровану сировину власного виробництва або імпортовані коноплі. Кожний етап виготовлення (вирощування, створення ліків, розфасовка, пакування) маркуватиметься спеціальним QR-кодом. Цілодобове спостереження здійснюватиметься із залученням відповідних представників влади, а також Нацполіції. Відбір зразків для лабораторного дослідження відбуватиметься за такою ж процедурою. Контроль для виявлення вмісту ТГК (мінімальний – 0,3 %, нижчі показники вважатимуться промисловими коноплями, які є забороненими) можливий лише в лабораторіях, які керуються МВС, СБУ, Держприкордонслужбою, Мін’юстом і Держлікслужбою.

Джерело: https://moz.gov.ua