Головна Новини Терапія та сімейна медицина Обмеження калорій у людей зміцнює м’язи та стимулює здорові гени старіння

16 жовтня, 2023

Обмеження калорій у людей зміцнює м’язи та стимулює здорові гени старіння

Обмеження калорій у людей зміцнює м’язи та стимулює здорові гени старіння

За словами дослідників із Національного інституту здоров’я США, зменшення загального споживання калорій може омолодити м’язи та активувати біологічні шляхи, важливі для гарного здоров’я. Зменшення калорій без позбавлення організму необхідних вітамінів і мінералів, відоме як дефіцит калорій, сповільнює прогресування вікових захворювань на тваринних моделях. Нове дослідження, опубліковане в Aging Cell, припускає, що ті самі біологічні механізми можуть застосовуватися також і до людей.

Науковці проаналізували дані учасників Комплексної оцінки довгострокових ефектів зменшення споживання енергії (CALERIE) – дослідження, підтриманого Національним інститутом проблем старіння (NIA), яке перевіряло, чи помірне обмеження калорій має ті ж переваги для здоров’я людей, що й у тварин. Вони виявили, що протягом дворічного періоду мета учасників полягала в тому, щоб зменшити щоденне споживання калорій у середньому на 12 %. Незважаючи на цей незначний дефіцит калорій, організм активував більшість біологічних шляхів, які важливі для здорового старіння.

Для поточного дослідження вчені використовували біопсію м’язів стегна від учасників CALERIE, яку забирали, коли люди приєднувалися до наукової розвідки, а також після однорічного та дворічного спостереження. Аби з’ясувати, на які людські гени вплинуло обмеження калорій, учені виділили інформаційну РНК (мРНК) – молекулу, яка містить код для білків, – зі зразків м’язів. Команда визначила білкову послідовність кожної мРНК і використала цю інформацію для пошуку сигнальних шляхів. 

Подальший аналіз допоміг ученим визначити, які гени під час обмеження калорій були активовані, тобто клітини виробляли більше мРНК, і які були знижені. Дослідники підтвердили, що обмеження калорійності впливає на ті самі генетичні шляхи в людей, що й у мишей і приматів. Наприклад, низьке споживання калорій активізує гени, відповідальні за виробництво енергії та метаболізм, і знижує регуляцію запальних генів, що призводить до зменшення запалення. Втрачаючи жирову тканину, учасники дослідження позбувалися метаболічно активного вісцерального жиру, який здатний продукувати фактори запалення.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.13963