Головна Новини Терапія та сімейна медицина Оновлення функціонування електронних рецептів

20 жовтня, 2023

Оновлення функціонування електронних рецептів

Оновлення функціонування електронних рецептів

Українці мають можливість отримати електронний рецепт з 1 квітня 2019 року. Запуск електронного рецепта став можливий завдяки переходу програми «Доступні ліки» до Національної служби здоров’я України. Це дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір із НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Згодом програма стала ще доступнішою для пацієнтів. Відтоді система зазнавала різних змін і доповнень; про останні оновлення йдеться нижче.

Відтепер електронний рецепт дійсний 90 днів (замість 30, як було раніше), якщо ліки купуються хворим за власний рахунок. Завдяки цьому хворі зможуть рідше звертатися до сімейного лікаря, аби поновити рецепт і легше його погасити. Але строк дії рецептів на дві категорії ліків інший. По-перше, це 10 календарних днів для наркотичних препаратів, а, по-друге, для екстемпоральних засобів (такі, що виготовляються одразу в аптеці) і препаратів, які підлягають реімбурсації або створені для пільгових категорій, цей термін становить 30 днів.

Також якщо пацієнт уперше звертається до фахівця, то може отримати рецепт без візиту до лікарні. «Процес використання електронних рецептів став більш зручним. Раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт без візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань. У всіх інших випадках він обов’язково мав бути фізично присутнім на прийомі у лікаря під час виписки першого електронного рецепта», – повідомляє МОЗ. Зараз лікар може самостійно прийняти рішення, чи виписати рецепт без присутності пацієнта (винятком є пацієнти на замісній підтримувальній терапії).

МОЗ нагадує: із 13 жовтня відпуск психотропних/наркотичних засобів здійснюється виключно за е-рецептами. Це полегшує процедуру отримання ліків для пацієнтів, які, наприклад, проходять виснажливе лікування або потребують знеболення. Водночас на територіях, де ведуться бойові дії,, а також для призначення екстемпоральних наркотичних препаратів діють і паперові рецепти.

Джерело: moz.gov.ua