Головна Новини Терапія та сімейна медицина Як естроген виконує протидіабетичну дію

25 жовтня, 2023

Як естроген виконує протидіабетичну дію

Як естроген виконує протидіабетичну дію

Жіночий статевий гормон естроген стимулює клітини, які вистилають кровоносні судини, доставляти інсулін до м’язів, знижуючи рівень цукру в крові та захищаючи від діабету 2 типу, повідомляють дослідники Південно-західного медичного центру Техаського університету. Висновки, опубліковані в Nature Communications, можуть зрештою призвести до нових методів лікування діабету 2 типу, хвороби, яка вражає сотні мільйонів людей по всьому світу.

Науковцям відомо, що жінки, які перенесли природну менопаузу або увійшли в цей стан через операцію із видалення яєчників, мають значно вищий ризик розвитку діабету 2 типу, ніж жінки у пременопаузі, і ризик, як правило, можна зменшити за допомогою гормональної замісної терапії. Подібним чином чоловіки з мутаціями, які інактивують рецептори естрогену, що опосередковують його дію у клітинах, також більш схильні до розвитку цього стану. Хоча метаболічний вплив естрогену на м’язову та жирову тканини було добре вивчено, його вплив на ендотеліальні клітини, які вистилають кровоносні судини, був невідомим.

Щоби дізнатися більше, доктор Шаул та його колеги досліджували мишей, у яких рецептор естрогену був вибірково видалений з ендотеліальних клітин за допомогою генетичної техніки. Подібно до людей, які мають мутацію рецептора естрогену, миші-самці із цією зміною розвинули форму діабету 2 типу в гризунів. У мишей-самок, у яких видалили яєчники та які перебували на дієті із високим вмістом жирів, селективне глушіння гена рецептора естрогену в ендотеліальних клітинах призвело до повної втрати протидіабетичної дії естрогену. Ці експерименти показали, що в обох статей рецептор естрогену відіграє вирішальну роль в ендотеліальних клітинах для зниження рівня глюкози в крові.

Подальші експерименти на культурах клітин показали, що коли естроген стимулює рецептори на клітинах судин, інсулін легко транспортується з одного боку клітини до іншого. У мишей цей ефект призвів до переміщення інсуліну із кровотоку у скелетні м’язи, які споживають переважну більшість глюкози в організмі. Більш уважний погляд показав, що білок, відомий як сортуючий нексин 5 (SNX5), відіграє ключову роль у цьому процесі. Вчені продемонстрували, що використання генетичної техніки для вимкнення цього білка в ендотеліальних клітинах спричинило таку ж втрату здатності естрогену стимулювати транспорт інсуліну, як і видалення рецепторів естрогену. За словами дослідників, використовуючи механізми, що сприяють транспорту інсуліну в ендотеліальних клітинах, вони зрештою зможуть розробити нові методи лікування діабету 2 типу.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-10-reveals-estrogen-exerts-anti-diabetic-effects.html