Головна Новини Терапія та сімейна медицина Американські хірурги вперше у світі пересадили ціле око

10 листопада, 2023

Американські хірурги вперше у світі пересадили ціле око

Американські хірурги вперше у світі пересадили ціле око

Сьогодні трансплантація рогівки – прозорої тканини перед оком – є загальноприйнятою для лікування певних типів втрати зору. Але трансплантація всього ока – очного яблука, його кровопостачання та критично важливого зорового нерва, який повинен з’єднати його з мозком, – вважається недосяжною у пошуках лікування сліпоти.

Хірурги із Нью-Йорка 9 листопада повідомили, що їм вдалось виконати першу у світі трансплантацію цілого ока, проте поки що насправді невідомо, чи повернеться зір у реципієнта. Команда із понад 140 медичних працівників провела 21-годинну процедуру. Революційна операція передбачала видалення частини обличчя та всього лівого ока донора та пересадку їх робітнику з Арканзасу, який пережив удар струмом напругою 7200 вольт у червні 2021 року. 46-річний Аарон Джеймс значно постраждав: він втратив ліве око, ліву руку вище ліктя, отримав травми носа та губ, передніх зубів, лівої щоки і підборіддя. Його направили до NYU Langone Health, провідного медичного центру трансплантації обличчя. Пересаджене ліве око виглядає досить здоровим, зазначає офтальмолог Вайдехі Деданія. Воно добре кровопостачається, підтримує свій тиск і генерує електричний сигнал, хоча Джеймс ще не бачить.

Команда дослідників NYU Langone заявила, що вони використовували дорослі стовбурові клітини, отримані з кісткового мозку, для сприяння відновленню нервів. Досягнення мети відновлення зору може передбачати використання інших передових підходів, включаючи генну терапію, для забезпечення внутрішньої здатності зорового нерва до загоєння, застосування пристрою під назвою «нервове обгортання» для захисту тканини або таких, які вловлюють сигнали й обходять пошкоджений шлях. Ці додаткові методи лікування дозволять донорському оку краще з’єднуватися із мозком і швидше відновлювати зорову функцію у сліпих пацієнтів у всьому світі. Це перше підтвердження на людях після експериментів на тваринах, у яких вдалось зберегти живі трансплантовані очі.

Джерело: https://www.theguardian.com/us-news/2023/nov/09/first-human-eye-transplant-operation-new-york