Головна Новини Терапія та сімейна медицина FDA схвалює нові ліки для постійного контролю ваги

16 листопада, 2023

FDA схвалює нові ліки для постійного контролю ваги

FDA схвалює нові ліки для постійного контролю ваги

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило ін’єкції Zepbound (тирзепатид) для хронічного контролю ваги в дорослих з ожирінням (індекс маси тіла 30 кг/м2 або більше) або надмірною вагою (індекс маси тіла 27 кг/м2 або більше). Ліки призначені для хворих із принаймні одним захворюванням, пов’язаним із надлишковою вагою (таким як високий кров’яний тиск, діабет 2 типу або високий рівень холестерину), для використання на додаток до низькокалорійної дієти та підвищеної фізичної активності. Тирзепатид – активний інгредієнт Zepbound,  раніше уже схвалений під торговою назвою Mounjaro, останній рекомендовано призначати разом із дієтою та фізичними вправами для покращення рівня цукру (глюкози) у дорослих  виключно із цукровим діабетом 2 типу.

Zepbound активує рецептори гормонів, що виділяються з кишечника (глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1) і глюкозозалежний інсулінотропний поліпептид (GIP)), для зменшення апетиту і споживання їжі. Zepbound вводять шляхом ін’єкції під шкіру один раз на тиждень, і дозу необхідно збільшувати протягом 4–20 тижнів для цільових доз 5, 10 або 15 мг один раз на тиждень. Максимальна доза становить 15 мг один раз на тиждень.

Фундаментальне дослідження в липні 2022 року в The New England Journal of Medicine показало, що ті, хто приймав нижчу дозу препарату, досягли середнього зниження ваги на 16 % (16 кг) приблизно за рік. У тих, хто приймав вищу дозу, вага тіла зменшилася на 21,4 % (22 кг). Це значно більше зниження, порівнюючи з результатами, для тих, хто приймав плацебо, які досягли середнього зниження на 2,4 % (2,4 кг). Зараз є розуміння того, що Zepbound потрібно приймати все життя. Припинивши прийом, пацієнт ризикує повернути вагу, але за умови, якщо не змінить свої харчові звички та рівень фізичної активності. У певному сенсі це нічим не відрізняється від лікування інших хронічних захворювань, таких як високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину та діабет.

Zepbound може спричинити такі побічні ефекти, як нудота, діарея, блювання, запор, дискомфорт і біль у животі (шлунку), реакції в місці ін’єкції, втома, реакції гіперчутливості (зазвичай лихоманка та висип), відрижка, випадіння волосся та гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Препарат не досліджувався у пацієнтів із панкреатитом або важким шлунково-кишковим захворюванням (включаючи важкий гастропарез, стан, який впливає на нормальний рух м’язів шлунка). Його не слід застосовувати в комбінації з Mounjaro або іншими агоністами рецептора GLP-1. Безпека та ефективність одночасного застосування Zepbound з іншими препаратами для контролю ваги не встановлені.

Джерело: https://www.zepbound.lilly.com/