Головна Новини Терапія та сімейна медицина Вітамін В12 є ключовим гравцем у клітинному перепрограмуванні та регенерації тканин

17 листопада, 2023

Вітамін В12 є ключовим гравцем у клітинному перепрограмуванні та регенерації тканин

Вітамін В12 є ключовим гравцем у клітинному перепрограмуванні та регенерації тканин

Вітамін B12 виконує важливу роль у підтримці нервової функції, виробництві еритроцитів, сприяє синтезу ДНК,  життєво важливим процесам для загального стану здоров’я. Дослідники під керівництвом доктора Мануеля Серрано із Institute for Research in Biomedicine (Барселона) виявили, що він також відіграє ключову роль у перепрограмуванні клітин і регенерації тканин. Висновки були опубліковані в журналі Nature Metabolism.

Дослідження було зосереджено на експериментальному процесі, відомому як перепрограмування клітин, який, як вважають, імітує ранні фази відновлення тканин. Команда IRB виявила, що перепрограмування клітин у мишей використовує велику кількість вітаміну B12. Справді, виснаження кобаламіну стає фактором, який затримує та погіршує деякі аспекти процесу перепрограмування. Беручи до уваги кількість B12 у звичайному раціоні мишей, дослідники помітили, що проста добавка цього вітаміну значно підвищила ефективність перепрограмування.

Науковці підтвердили свої висновки на моделі виразкового коліту, продемонструвавши, що кишкові клітини, які починають відновлення, проходять процес, подібний до клітинного перепрограмування, і також отримують користь від добавок B12. Пацієнтам із захворюваннями ШКТ потенційно може бути корисно приймати кобаламін. Bітамін є важливим фактором для певної гілки метаболізму, яка бере участь у реакції метилювання. Точніше, ДНК клітин, які ініціюють перепрограмування або відновлення тканин, вимагають активного метилювання, а отже, і рівнів сполуки. Авітаміноз є причиною значних епігенетичних змін, що призводить до помилок у багатьох генах, гальмування регенерації та погіршення клітинної функції.

Крім того, інша група під керівництвом доктора Серрано нещодавно опублікувала ще одне дослідження разом із лабораторією докторки Рози Ламуела-Равентос з Університету Барселони і доктора Рамона Еструха із клініки Барселони. Згідно з їхніми висновками, особи із вищим рівнем вітаміну B12 у крові мали нижчий рівень маркерів запалення (IL-6 і CRP). Така залежність особливо була помітна в літніх мишей і людей похилого віку. Ці спостереження вказують на те, що B12 має протизапальну дію, зменшуючи кількість прозапальних біомаркерів в організмі, що свідчить про користь кобаламіну для здоров’я.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s42255-023-00916-6