Головна Новини Терапія та сімейна медицина Стратегія лікування глаукоми – штучна міграція стовбурових клітин до сітківки

21 листопада, 2023

Стратегія лікування глаукоми – штучна міграція стовбурових клітин до сітківки

Стратегія лікування глаукоми – штучна міграція стовбурових клітин до сітківки

Приблизно 3,5 % населення світу старше 40 років має глаукому, найпоширенішу нейропатію зорового нерва. До 2040 року поширеність глаукоми у світі зростатиме, і її матимуть понад 110 мільйонів людей, оскільки населення старіє. Через це створення нових способів терапії цієї хвороби є високопріоритетною метою. Хоча досліджується кілька нейропротекторних підходів, спрямованих на збереження існуючих клітин та їхніх аксонів, сама по собі ця стратегія не відновить зір, уже втрачений через загибель клітин. Сітківка ссавців має обмежену здатність до регенерації; таким чином, смерть нейронів сітківки призводить до незворотної втрати зору. У зв’язку із розвитком глаукоми необхідна заміна гангліозних клітин сітківки (RGC) для відновлення зору.

Деякі дослідження раніше розглядали заміну RGC за допомогою трансплантації клітин, але цей процес усе ще перебуває на стадії розробок і має обмеження, які підкреслюють потребу в більш точному способі ефективного відновлення цих клітин у сітківці. Сьогодні міждисциплінарна група під керівництвом вчених з Інституту дослідження очей Шепенса визначила нову багатонадійну стратегію замісної клітинної терапії глаукоми. У своїй новій роботі експериментатори змінили мікрооточення в оці таким чином, що змогли взяти стовбурові клітини із крові та перетворити їх на гангліозні клітини сітківки, які були здатні мігрувати та виживати в сітківці ока.

Одним із обмежень, яке перешкоджає успіху поточних стратегій трансплантації стовбурових клітин у дослідженнях сітківки, є те, що більшість донорських клітин залишаються в місці ін’єкції і не мігрують туди, де вони найбільше потрібні. Науковці створили RGC зі стовбурових клітин, а потім перевірили здатність різних сигнальних молекул, відомих як хемокіни, спрямовувати ці нові нейрони до правильного положення в сітківці. Для цього вивчили сотні таких молекул і рецепторів, щоби знайти 12 унікальних для RGC. Виявили, що стромальний фактор 1 є найкращою молекулою як для міграції, так і для трансплантації. Поки що експеримент провели на дорослих мишах із глаукомою, але дослідники не планують зупинятися на гризунах і прагнуть спробувати цю методику для лікування людей.

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2302089120