Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нова система доставки ліків може скоротити щоденні ін’єкції від діабету лише до трьох на рік

22 листопада, 2023

Нова система доставки ліків може скоротити щоденні ін’єкції від діабету лише до трьох на рік

Нова система доставки ліків може скоротити щоденні ін’єкції від діабету лише до трьох на рік

Інженери-медики зі Стенфордського університету розробили нову гідрогелеву систему доставки ліків, яка перетворює щоденні або щотижневі ін’єкції препаратів для контролю діабету (таких як Ozempic, Mounjaro, Trulicity, Victoza) на одноразові, раз на 4 місяці. У новому дослідженні, опублікованому в Cell Reports Medicine, автори вважають, що така система значно покращить довгострокові результати для здоров’я пацієнтів. Згадані препарати діють, імітуючи гормон глюкагоноподібний пептид 1 (GLP-1).

Секрет гідрогелю полягає в унікальних фізичних характеристиках наночастинок, із яких він складається. Гідрогелі не є чимось новим – наприклад, сьогодні багато людей носять контактні лінзи, – але вони розроблені таким чином, щоби протистояти розриву та зберігати форму. Натомість новий гідрогель розроблений із застосуванням полімерів і наночастинок, які слабко зв’язані один з одним, аби триматися разом як гель, але повільно розсіюватися із часом. Ці складники утримують молекули ліків, поки гель повільно не розчиниться, вивільняючи їх.

Лікар уводить невелику порцію насиченого ліками гелю, відомого як «депо», під шкіру в зручному місці, наприклад під пахвою. Головне для інженера – розробити гідрогель таким чином, аби депо було маленьким, зручним і непомітним для пацієнта, але при цьому достатньо великим і міцним, щоби прослужити цілих чотири місяці. На сьогодні команда інженерів успішно випробувала нову систему доставки ліків на лабораторних щурах. У гризунів одна ін’єкція на основі гідрогелю покращує контроль рівня глюкози в крові, порівнюючи зі щоденними ін’єкціями будь-якого комерційного препарату.

Незважаючи на те, що цей конкретний гідрогель був розроблений спеціально для чотиримісячного режиму огляду GLP-1, дослідники кажуть, що команда успішно налаштувала часові рамки випуску від кількох днів до шести місяців. Вони додають, що такі системи використовувалися з іншими білками, вакцинами й навіть терапевтичними клітинами. Усі ці ознаки вказують на багатонадійну можливість того, що таку систему доставки ліків можна застосовувати до різних препаратів і станів пацієнта. Далі будуть тести на свинях, чия шкіра та ендокринна система найбільш схожі на людську. Якщо ці випробування підуть за планом, науковці зможуть перевірити їх на людях протягом півтора-двох років.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(23)00486-X