Головна Новини Терапія та сімейна медицина Нижчий рівень тестостерону корелює з вищою частотою артриту

23 листопада, 2023

Нижчий рівень тестостерону корелює з вищою частотою артриту

Нижчий рівень тестостерону корелює з вищою частотою артриту

Артрит – це інвалідизуюче дегенеративне захворювання суглобів, яке вражає гіаліновий суглобовий хрящ, а також навколишні тканини та субхондральну кістку. Це мультифакторне захворювання суглобів, етіологія якого достеменно невідома. Артрит –поширена патологія, яка трапляється в більшості людей старше 65 років. Основні його симптоми включають біль у суглобах і утруднення при русі. При цьому стані до патологічного процесу залучено широкий спектр пов’язаних тканин і специфічних проявів, що включають ураження хрящів, кісток, м’язів, зв’язок та інших сполучних тканин.

Вчені з Уханьського спортивного університету в Китаї дослідили негативний зв’язок між рівнем тестостерону в сироватці крові та артритом. Він виявився непрямим, при кореляції не вдалось встановити прямий причинно-наслідковий зв'язок. У статті «Зниження рівня тестостерону в сироватці крові пов’язане з підвищеною ймовірністю артриту», опублікованій у Scientific Reports, команда дослідників продемонструвала результати вивчення зв’язку між рівнем тестостерону в сироватці крові та артритом у дорослих США з використанням даних Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES) за 2013–2016 роки.

Учасники з найвищим рівнем тестостерону мали значно менший ризик розвитку артриту, порівнюючи із хворими з меншими рівнями гормону. Відповідно до попередніх досліджень, які показали нижчий рівень тестостерону в пацієнтів з артритом, порівнюючи із загальною популяцією, було виявлено сильний зв’язок між тестостероном і артритом, особливо в жінок та осіб з ІМТ ≥ 30.

Загалом кореляція між тестостероном у сироватці крові та артритом виявилася нелінійною, що свідчить про задіяння більш складних процесів, які пов’язані не лише з ендокринною системою. Результати підкреслюють потенційну роль таких гормонів, як естроген і тестостерон, у метаболізмі хряща. Тестостерон може перетворюватися на естрадіол, який зв’язується з рецепторами естрогену та може регулювати фізіологію кісток і хрящів. Поточне дослідження безпосередньо не вивчало цей шлях, але пропонує його як можливу лінію аналізу для майбутніх проспективних досліджень.

За іншим сценарієм, вплив тестостерону може діяти як захисний засіб проти запалення. Запальні молекули можуть спричиняти деградацію хряща шляхом активації ферментів, які руйнують позаклітинний матрикс хряща. Тестостерон зв’язується зі специфічними андрогенними рецепторами, утворюючи активні комплекси, які регулюють експресію генів. Андрогени, включаючи тестостерон, є природними імунодепресантами, які безпосередньо впливають на імунну систему або регулюють рівень цитокінів і функцію лімфоцитів. Автори припускають, що це може сприяти зниженню сприйнятливості чоловіків до аутоімунних захворювань шляхом зміни імунної відповіді, хоча підтвердження цієї ідеї виходить за рамки поточного дослідження.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41598-023-46424-1