Головна Новини Терапія та сімейна медицина Лікарі стверджують, що кетогенна дієта стає рятівним засобом лікування для 4-річної пацієнтки з епілепсією

27 листопада, 2023

Лікарі стверджують, що кетогенна дієта стає рятівним засобом лікування для 4-річної пацієнтки з епілепсією

Лікарі стверджують, що кетогенна дієта стає рятівним засобом лікування для 4-річної пацієнтки з епілепсією

Листопад є національним місяцем розповсюдження інформації про епілепсію – захворювання, що вражає нервову систему та супроводжується судомними нападами. Приблизно в 1 із 26 американців протягом життя розвивається це захворювання. Епілепсія не має ідентифікованої причини приблизно в половини хворих. Для іншої половини цей стан пов’язаний із різними факторами, наприклад, генетичним впливом, травмою голови, патологією головного мозку (пухлини, інсульт, судинні аномалії), інфекціями, наприклад, ВІЛ, менінгіт, вірусний енцефаліт.

Амелія Лавенскі – 4-річна дівчинка з округу Енн-Арундел, штат Меріленд, у якої діагностували епілепсію в 15 місяців. Щороку вона відчувала кілька нападів, проте в серпні 2023 року черговий напад змінив її життя. Амелію спочатку терміново доставили до відділення невідкладної допомоги та госпіталізували до дитячого відділення інтенсивної терапії дитячого центру Джона Гопкінса. Незважаючи на спроби зупинити напад за допомогою ліків, він тривав тиждень. Щоб запобігти подальшим ускладненням, пацієнтку інтубували, мозкову активність контролювали, виконуючи електроенцефалограму.

Тривалий напад дівчинки призвів до запалення в мозку, створивши серйозні ускладнення. Вона більше не могла ходити, рухати однією стороною тіла, сидіти чи тримати голову самостійно. Амелія перебувала у відділенні інтенсивної терапії два тижні, а згодом її перевели до іншого відділення. Лікарі відкоригували план лікування та разом із препаратами призначили кетогенну дієту, один із найстаріших методів лікування епілепсії. Дієта з високим вмістом жирів і дуже низьким вмістом вуглеводів може бути використана для контролю нападів.

Амелію виписали з університету Джона Гопкінса через три тижні. Потім вона провела п'ять тижнів в Інституті Кеннеді Крігера для додаткової стаціонарної реабілітації. Зараз маленька пацієнтка повернулася додому, і судоми майже пройшли. Спочатку вона продовжувала дотримуватися кетогенної дієти, а нещодавно повернулася до звичайного харчування. Дівчинка завершує амбулаторну терапію, а також заново вчиться ходити і здобувати інші соціальні та рухові навички.

Як правило, фармацевтична терапія епілепсії є головним напрямом лікування. Однак знайти правильний препарат або комбінацію ліків і оптимальні дози може бути складно. Обираючи ліки для призначення, медичний працівник враховує вік і загальний стан здоров’я дитини, а також частоту нападів. Багато хворих дітей, які не відчувають симптомів епілепсії, із часом можуть припинити прийом ліків і жити без нападів. Окрім класичного методу лікування, існує не тільки впровадження кетогенної дієти, а й операція або нейростимуляція. При хірургічному втручанні видаляють або впливають на ділянку мозку, через яку виникають судоми. Під час нейростимуляційних методів застосовують електричний струм до центральної нервової системи для зменшення частоти й тяжкості нападів.

Джерело: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/2023/11/ketogenic-diet-becomes-life-saving-treatment-for-4-year-old-johns-hopkins-childrens-center-patient-with-epilepsy-doctors-say